“Hoi! *smak* leuk *smak* dat *smak* je er bent, ik moet nog even dressing halen voor de maaltijdsalade. Ben zo terug, hier heb je vast een wijntje.” (wit, grr, bier, vrouw.) Ze wierp een tijdje later een bord met een soort koude hutspot van selderie, mandarijn uit blik, droog gebakken plofkip, een leeg geknepen fles Calvé honing-mosterddressing en doorgekookte pastastrikjes in mijn schoot. Ik dacht; als je dit eten noemt, maak ik me acuut zorgen over andere uhh… talenten.
Op mijn dates heb ik nooit het geluk gehad dat ik iemand trof die verleidelijk kon koken (als dat wel zo was, dan wist ik niet dat het een date was of ik ben het gewoon vergeten). Met verleidelijk koken bedoel ik dat ze via mijn smaakpapillen duidelijk kan maken dat ze goed voor me kan zorgen en m’n kinderen kan baren. Ik heb namelijk de theorie dat de vrouwen/meisjes/dames van mijn leeftijd zich hebben afgezet tegen de conventionele opvoeding van de generaties voor ons. Mannen zijn daardoor noodgedwongen thuiskoks. Dat moet anders. De vrouw moet ook gewoon leren hoe ze een man van deze tijd blij kan maken. Met een bord zelfgemaakt eten. Goed (!) eten.
Een vent zou geen vent zijn als ‘ie niet ook met een oplossing kwam. Door af en toe een recept te posten (hoemannendenken-approved) help ik jullie uit de brand. Wantrouw me niet te veel – je kan het ook ter kennisgeving aannemen – maar als je een beetje naar me luistert weet je in elk geval zeker dat hij bij een volgende date niet vanwege je eten afhaakt.
Komt-ie dan:
Spaghetti met sjalot, spek, platte peterselie en spaanse peper
Koop dure spaghetti. Niet van die gore bruine gezonde, maar gewoon met ei en zo blank als je het maar krijgen kan. Lekker geraffineerd.
Koop een sjalot (1 is genoeg, je wil nog zoenen).
Koop spek. Ga naar een goede slager, laat plakken snijden van 3mm dik, en snij die thuis in blokjes.
Koop Spaanse peper (1, mocht je geen echte vent gevangen hebben, dan vind ‘ie het al snel te heet).
Koop platte peterselie.
Koop een ei en gooi alles behalve eidooier weg.
Koop Grano Podano of Pecorino en rasp die fijn.
Wat gaan we daarmee doen?
Snipper een sjalot (hier een video hoe je dat het beste kan doen, zonder dat de sjalot/ui door je keuken springt:
Snij de spaanse peper heel fijn (snijden lukt nu, want de ui ging ook goed toch?).
Hak de platte peterselie in wat grovere stukken.
Pan water op het vuur.
Koekenpan op het vuur.
Olie in de koekenpan.
Ui en peper fruiten (ja, hoe dat moet weet je best).
Spek op middelmatig vuur bakken.
Gooi ondertussen genoeg spaghetti in de pan, doe daar geen olie bij.
Meng 1 eidooier met ongeveer 1/3e van de geraspte parmezaan/pecorino en doe daar 2 eetlepels kookvocht van de spaghetti bij.
Flikker de platte peterselie bij het spek en roer dat even door.
Giet de pasta af, meng de inhoud van de koekenpan erdoor.
Meng het kaasmengsel erdoor en dien op.
De rest van de geraspte kaas in een bakje zodat hij zelf zijn eten kan verpesten met te veel kaas.
Je zou voor de vorm nog een simpele tomatensalade kunnen maken;
Tomatenpartjes
Rode ui, grof gesneden.
Olijfolie, balsamico azijn, peper en zout, klein beetje mosterd, en mozzarella (échte, niet die goedkope rotzooi).
Als je de dag erna ontbijt staat te maken voor twee, ben je me dankbaar.
Denk je dat vrouwen debiel zijn, ofzo?
Ging je ons vertellen hoe mannen denken, of een recept aan kleuters uitleggen?
Deze kandidaat mag blijven. Eitje erbij?
Zachtgekookt graag.
Ik denk dat ik vanzelf al verleidelijk kook maar dit recept mag er wezen!
Maar waar koop je tomatenpartjes?!
Er zit weinig smaak aan zo’n man.