Hot topic in het nieuws vandaag is het gegeven dat de ING het betaalgedrag van zijn klanten gaat delen met adverteerders. Hoe de bank 4,2 miljoen klanten gaat confronteren met ads die zijn gebaseerd op hun individuele betaalgedrag legt directeur Particulieren (oftewel: burgerlijk betaalvee) Frans Hagenaars hier uit. Dat persoonlijk afgestemde advertenties niets nieuws zijn is algemeen bekend: boek op internet een ticket naar Berlijn en je wordt dankzij Google de rest van de maand ongevraagd bestookt met sites waar je een ticket naar Berlijn kunt boeken. Wat raar is, want die heb tenslotte al geboekt. Wat ook raar is, is dat mensen hun aversie tegen ING’s voornemen massaal op hun Facebook plempen. Er zit weliswaar een wezenlijk verschil tussen hetgeen je zelf op Facebook plempt en hoe je betalingsverkeer er uit ziet, maar die laatste wordt in tegenstelling tot je Facebook gedrag niet openbaar gemaakt. Dekselse ironie, zo merkte collega Koelman vandaag al scherp op. Nu staat ING eveneens bekend als ‘die bank met continu online problemen’ dus het is nog maar kijken of het streven van Hagenaars’ ‘op maat gemaakte advertenties’ niet geheel uit de hand loopt en je na een Google zoekopdracht van rubberen feestballonnen niet steevast een knipperende commercial van de Condoom Fabriek in je scherm gepresenteerd krijgt. Met het oog op de lange lijst met online falen kan dat kan dus nog best grappig gaan uitpakken. Desondanks, de roep om deze ongevraagde dienst die riekt naar privacyschending te bestraffen door over te stappen naar een andere bank was vandaag niet van de lucht.
Gaat dit gebeuren? Waarschijnlijk niet. Een klein poosje geleden ging er een soortgelijk stormpje vol ophef rond, toen bekend werd dat het grote boze Facebook de messenger-app WhatsApp overnam. Er werd gerept over schendingen van toestemmingsdecreten en er werd algemeen gevreesd voor ongevraagd commercieel gefriemel aan onze privacy. Met het nodige bah! en boe! geroep vertaalden we onze boosheid door te stellen dat we de boodschapjesservice met het groene icoontje direct zouden inruilen voor een passend alternatief, wat al snel werd gevonden in Telegram. Dat zal die nare Zuckerberg leren! Alleen: dat Telegram afkomstig is van een schimmig Russisch bedrijf dat met VK een soort tegenhanger van Facebook runt plus dat je als Telegramgebruiker met net zoveel inkijk dient toe te stemmen vergaten we gemakshalve. Want floep, het aantal contacten in de Telegram-app in je smartphone nam rap toe.
Inmiddels zijn we een paar weken verder en is voor de meeste mensen het aantal verzonden berichten via Telegram op één hand te tellen omdat we nog ‘gewoon’ massaal zitten te whatsappen. Net zoals klanten van de ING uiteindelijk gewoon bij de ING blijven. Erger dan het feit dat ING weet waar iemand bepaalde inkopen doet is het feit dat ING via adverteerders bakken met geld verdient aan het private betaalgedrag van het voornoemde burgerlijke betaalvee. Hoort een verschaffer van informatie niet enigszins fatsoenlijk gecompenseerd te worden voor zijn input?
http://youtu.be/nOYuhLNwh3A
Kijk, dat zijn nieuwe verdienmodelletjes waar we eens over na zouden mogen denken. If you can’t beat them, join them.