Ik pleeg nogal eens reisjes te maken. Privé, of soms voor werk. Zo kom je nog eens ergens. De tofste tripjes zijn tripjes naar plekken waar je nog nooit bent geweest en je ook niet zo snel terecht zou komen. Neem het drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland, ergens in het hoge Scandinavische noorden. Het is een pokkeneind weg en het is er meestal steenkoud. Er is overigens naast glooiende sneeuwvlaktes en incidentele berkenbosjes weinig bijzonders te zoeken daar, dus bespaar je de moeite.
Het toffe van gekke plekjes is dat je er dingen eet die je anders waarschijnlijk niet zou eten. Soep met stukjes eland. Salami van rendier. De allerbeste biefstuk die ik van mijn leven at was in Ciudad Bolivar, Venezuela. Het was in een restaurant van een Spanjaard die er in de jaren ’60 was komen wonen. De biefstukken die hij serveerde waren zo ontzettend mals en fijn van structuur dat je ze haast naar binnen kon slurpen. Dit moesten haast wel overgelukkige koeien geweest zijn. Na het eten bestelde mijn gezelschap nog een biefstuk, ditmaal om te delen opdat we nooit meer de lekkerste biefstuk van ons leven zouden vergeten. Wat tot nu toe gelukt is.
Leuke landen, leuke plekjes, lekker eten. Kijk, dat is goed leven. Waar ik me dat het meest over verbaas is de tussenliggende schakel die de lokale frikandel speciaal en de Balinese sateetjes met elkaar verbindt: het vliegtuig. Bij uitstek de plek waar ze zelfs van een broodje kaas een epicentrum van treurnis weten te maken dankzij de meest troosteloze garnering ter wereld. Tip van de Vugts: stop altijd een flesje Tabasco in je handbagage. Scheelt een hoop. Smakelijk!
Food around the world: broodje kaas
Het beste van Hoe Mannen Denken
Elke week in je mailbox!
Het genoemde drielanden punt bestaat niet.
Ja, bestaat wel.
zoek maar op Kolttajärvi in google maps