Windmolens zijn dure apparaten die nauwelijks iets opleveren. Voorstanders babbelen maar wat graag over die 4,5 procent van onze electriciteitsbehoefte, waarin windenergie voorziet. Eco-bluf.
Wie een objectief schoner milieu wil, kan beter uitgaan van onze totale energiebehoefte. Windenergie neemt daarvan slechts 1 procent voor haar rekening. Verdubbel in heel Nederland het aantal windmolens en je hebt al twee procent te pakken. Dat schiet lekker op.
Daardoor is van een besparing op fossiele brandstoffen ook geen sprake. Ons energieverbruik groeit simpelweg met de economie mee – alle pogingen tot energiebesparing ten spijt. Windenergie vermindert ook het CO2-probleem niet. Alle windturbines ter wereld moeten 25 eeuwen draaien om de CO2-uitstoot van één jaar energiegebruik te compenseren.
Kortom: windmolens lossen geen enkel probleem op. Enig idee waarom natuurlandschap en zee worden veranderd in industrie-gebieden? Wij ook niet. Geen kerken, kloosters of bossen meer in de verte, maar windmolens als dominerend element in het landschap.
Toch blijft de politiek investeringen in windenergie buitengewoon aantrekkelijk maken. Zo is wettelijk vastgelegd dat leveranciers van windenergie voor elke kilowatt-uur die ze leveren, een prijs betaald krijgen die vele malen boven de werkelijke marktwaarde ligt. In Friesland verdienen boeren per windturbine 70.000 euro per jaar.
Zo wordt jaarlijks honderden miljoenen gemeenschapsgeld gespendeerd aan pure windhandel. Een kolossaal bedrag waarvoor tal van organisaties graag bereid zijn de zegeningen van windenergie schromelijk te overdrijven.
Het zal dan ook niet lang meer zal duren voordat iederéén inziet dat windmolens enkel reusachtige fopspenen zijn. Dat zadelt ons op met een nieuw probleem: wat gaan we straks doen met al die afgedankte windturbines? Geen idee. Ach, hadden we maar een snelle kweekreactor, net als ooit in Kalkar. Daar kun je tenminste nog een pretpark van maken.
Ik weet het nog zo net niet Luuk, gewoon een paar giganten in de waddenzee, ze worden steeds beter, wat is jouw alternatief voor peak oil?
Geen idee. Ik geef enkel aan dat deze ingeslagen weg in ieder geval niet de juiste is.
Schrale troost als we bedenken dat alles dat uit mensenhanden voortkomt achteraf bekeken slecht uitpakt. We zijn nu eenmaal als mensheid een sprinkhanenplaag die alles boven en onder het aardoppervlak kaalgevreten achterlaat. De natuurmoord bij Tjernobyl en Fukushima zijn te confronterend maar de gevonden oplossing in windparken zijn behalve laag renderend evengrote landschap’moordenaars’.