Vandaag is het koningsdag. De koning is een man. Mannen houden vlees. En van bier. Het mooie van vandaag is dat je al deze factoren royaal kunt combineren – en het is nog gezond ook. Tel uit je winst!
In het roemruchte blaadje ‘Journal of Agricultural and Food Science’ melden slimme wetenschappers ons dat vlees gemarineerd in bier na bereiding op de barbecue minder giftige stoffen bevat en daarom gezonder is. Want minder kans op kankerverwekkende PAK’s. Voor de leek: dat zijn die zwartgeblakerde aanbrandkorsten. Gemarineerd vlees is sowieso malser en dus lekkerder dan een doorsnee pretpakket barbecuevleesch van je lokale slagertje, die nog van mening is dat hij door een overdosis paprikapoeder op zijn vlees te smeren wegkomt met een culinaire prestatie.
Omdat we je geen halve toestanden serveren, hier wat Koningsmarinades ter suggestie. Braad, dames, bráád!
– karbonades in een marinade van knoflook/bier/peterselie
– kip in een marinade van mosterd / bier
– beef in een marinade van teriyaki saus / donker bier
Namens de complete redactie: Eet smakelijk.
En wel nog ff toevoegen. Voor het beste resultaat minstens een DAG laten marineren. So far voor je spontane bbq’tje.