Iedereen heeft het vandaag over Chili. Je kunt geen krant open slaan of het is Chili hier, Chili daar. Uit talloze voorbodes maken we op dat Chili vandaag in Nederland de nationale avondhap belooft te worden. Niet zo gek, want het aangenaam gekruide bonen-met-vlees-gerecht dat volmondig bekend staat als ‘chili con carne’ komt dan ook in vele smakelijke varianten. Onze favoriete versie wisselt pikante prikkeltjes af met een troost van subtiele zoetigheid, is in een spreekwoordelijke handomdraai gemaakt en geeft slechts één pan aan afwas. Dát spreekt mannen aan, dus wie zijn wij om je deze lekkernij te onthouden? Komt-ie aan!
Benodigdheden voor twee personen:
– 1 blik chilibonen
– 1 blikje maïs
– 1 blikje perzikjes
– 1 rode paprika
– 1 vleestomaat
– 1 flinke (rode) ui
– 300 gram rundergehakt
– een paar galapeños (uit een potje)
– Italiaanse kruiden
De werkwijze is kinderspel. Als eerste snijd je de ui, paprika en vleestomaat tot stukjes van gewenste grootte. Het gehakt braadt je in een flinke hapjespan aan – rul, zoals dat heet – waarna je de gesneden groente er bij kiepert. Vervolgens kieper je de bonen en maïs er doorheen en roer je alles door elkaar. Giet de perzikjes af en snijdt ze klein. Het sap kun je eventueel opvangen maar waag het niet deze door de chili te gooien. Als je het geheel er niet sauzig genoeg uit vindt zien kun je een kneep ketchup de pan in jagen.
Ook de galapeños dien je tot kleine frummelstukjes te snijden. Het zijn niet de heetste pepertjes, dus voeg toe naar eigen smaak. De Italiaanse kruiden geven de chili een prettig duwtje, verder opspicen doe je uiteindelijk met Tabasco of aanverwante hete saus.
Serveertip: bier. En van die gezellige tortillachips – naturel, uiteraard. Eet smakelijk!
Nog een klets rode wijn, zeezout en een emmer sambal erdoor, dunkt me! 🙂