Toen de Spanjaarden in de Nieuwe Wereld aankwamen gaven ze de lokale bevolking een hoop troep waar die totaal niet op zaten te wachten. We noemen het Christendom, griep, mazelen en andere Europese ziekten en, ten einde een wit voetje te halen en de tot indianen bestempelde bevolkingsgroep te paaien, kraaltjes en spiegeltjes.
Kraaltjes en spiegeltjes zijn sindsdien een soort synoniem voor ‘het omkopen van onwetenden’. Als ik van een kind een ijsje afpak en ik geef er kraaltjes en spiegeltjes voor terug, is alles vergeven en vergeten. Nimmer at ik meer gratis ijsjes en liepen de kleuters in mijn straat behangen met armbandjes en kettinkjes rond. Wat me daarbij opvalt is dat vooral meisjes erg prikkelbaar zijn voor een handvol kleine ronde glimmertjes, waar de fonkeling een haast instant magische connectie maakt met eenzelfde soort fonkeling in hun ogen. Wellicht dat die link verklaart dat vrouwen daarom meer van sieraden houden dan dat mannen doen, en vandaar dat het vaker vrouwen zijn die een eigen sieradenlijn beginnen dan mannen.
Bekende dames die de wereld te verwennen met hun kraaltjes- en spiegeltjesfestijnen zijn Yolanthe Kabouter-Kassabergen (half Spaans), Sylvie Meis (Spaanse looks), Fatima Moreiro de Melo (buurvrouw van Spanje), Danie Bles (Ibiza-fan), Stacey Rookhuizen (Casa del Fumar), Lieke van Lexmond (weet waar Spanje ligt), Katja Schuurman met Tara Elders en Bibi van der Velden (lusten graag tapas) en, jazekers, prinses Margarita. Want ook de vrouw van koninklijke bloede die vernoemd is naar een pizza is in de weer met kraaltjes en spiegeltjes. ‘Leaves‘ heet haar lijn. Of het komt van ‘leave me alone please‘ is onbekend.
Is haar geknutsel gekoppeld aan haar Spaanse wortels? Zou zomaar kunnen. In eerste instantie dachten ook wij “Oh, weer zo’n troela die niet weet wat ze met haar leven moet en dus maar kettinkjes en armbandjes gaat maken.” Maar uiteindelijk moet iemand die glimtoestanden maken, teneinde die mysterieuze fonkeling in vrouwenogen teweeg te kunnen brengen. En zelf gaan we het niet doen. Daarom zeggen we, “Vamos, Margarita. Vámos!”