De sporadische keren dat ik me scheer, zijn op maandagochtend. ‘Trimmen’ is eigenlijk een beter woord, want de laatste keer dat ik met scheerschuim en een of ander doorontwikkeld vijflaags messengeval mijn baardgroei te lijf ging, kan ik mij niet eens meer herinneren. Ik moet zestien zijn geweest. Gladde gezichtjes zijn voor kinderen en voor meisjes; mannen die met beren worstelen hebben baarden. Daarbij, een trimmer maakt zo’n gezellig geluidje. Het is alsof een klein brommertje door een stoppelveldje crost, en dat allemaal in je eigen badkamer.
Mannen laten vaak uit gemakszucht hun stoppels staan. Ze krijgen van vrouwen te horen dat een driedagenbaardje behoorlijk sexy is en voila, een baardtrend is geboren uit gemakszucht en praktisch tijdgebruik van de man. We hebben ‘s ochtends wel wat beters te doen dan ons te scheren – uitslapen bijvoorbeeld, of lekker lang op de WC zitten.
Daarom begrijp ik die scheerreclames nooit zo goed. Ik hoor er nooit dat scheermes van het merk X lekker snel werkt zodat je als man tijd over houdt om langer in bed te liggen of op de WC te zitten. Nope, niets van dat. Wel komt er zo af en toe een reclame langs van pakweg de Gilette Body, die volledige kaalslag van het mannelijk lichaam nastreeft. Waarbij een anonieme stem mij vertelt dat het lichaam een opwindend landschap is, met uitgestrekte vlaktes, heuvels, dalen en ondoordringbare bossen. En die bossen moet weg. Waarom, dat wordt er niet bij verteld en ik vind dat behoorlijk verwarrend.
Er is geen tijdperk dat vooraf ging aan het huidige waarin mensenlijven zo kaal en haarloos waren. Met uitzondering van alles op ons hoofd, want daar lijken wij mannen krampachtig aan vast te willen houden. Het moet weg waar het zit, en het moet blijven waar het verdwijnt. In de vorm van snor, baard, en shampoos met cafeïne die een anti-haaruitval werking hebben pogen mannen een volle dos te behouden. We houden van haar, maar tegelijkertijd willen we het niet. Kale mannen luisteren dan ook naar namen als Eugene, Alphonse of Ferry Doedens. Kale vrouwen, daar houden wij harige mannen op onze beurt weer wél van. Maar wat is ook alweer de reden dat vrouwen hun complete lijf kaal en haarloos houden – mannen?
helemaal mee eens Pascal echte mannen hebben haren overal
Die behaarde mokkels mag jij voortaan hebben Pascal de Gamert!