Sinterklaas is afgelopen nacht het land uit gedobberd, de Zwarte Pieten discussie neemt hij goed verstopt mee in zijn kajuit. Tijd om de kerstboom te kopen. Ik maak er elk jaar weer een sport van om zo min mogelijk geld uit te geven aan die dunne stok met uitvallende naalden.
Terwijl de kinderen zich tegoed doen aan het enorme overschot pepernoten en zichzelf volledig verliezen in de gekregen cadeautjes staan de ballen al in de gang, net zoals de verlichting en de slingers. Mierzoete kerstkaarten zijn geschreven, kerstkransjes liggen in de voorraadkast, de cd met Greatest Christmas Hits ligt klaar en de bestellijst is ingevuld bij de keurslager. Moeder de vrouw vraagt aan vader om richting willekeurige bouwmarkt te rijden. Of naar een dennenbomenboer die kilometers verstopt zit. Ergens in een polder waar TomTom geen idee heeft waar ik me bevind.
De kerstboom moet aangeschaft. En dat is mannenwerk. Vindt moeder de vrouw. Het versieren van de boom en de huiskamer wordt door de vrouw gedaan, maar de kerstboom moet door de man gekocht worden. Want die pokkennaalden prikken. De stoelen van de auto moeten ingeklapt worden om de boom erin te krijgen, bij de boer dien je af te dingen en vooral; de boom moet in de emmer met dikke modder gezet worden. Echt mannenwerk dus.
Dit jaar hoor je verschillende reclames op de radio. Bij een bouwmarkt krijg je een kortingsbon van 20 euro als je boom 25 euro kost. In de reclame wordt gezegd dat je boom dus maar 5 euro kost. Nee. Want je moet terug naar de bouwmarkt om die 20 euro te verzilveren. Zoals gewoonlijk gaat moeder de vrouw naar de bouwmarkt om met deze bon extra versiersels te kopen. Zoals altijd komt ze thuis met dozen vol prullaria die in totaal 50 euro gekost hebben. – 20 Euro. Dat is een kerstboom van 35 euro. Veuls te duur.
Waar ik warm van word is het nieuws dat je op de Hoge Veluwe zelf je kerstboom mag omzagen! En! Je mag hem gratis en voor niets meenemen! Geweldig! Ik zie mezelf al op de Veluwe speuren naar een goed volle naaldboom met in mijn eeltige handen een roestige zaag. Met het testosteron tot in mijn tenen stap ik het officiële wandelpad af en als een volleerd boswachter inspecteer ik elke boom op gezondheid, kleur en lengte. Na minstens een uur ontdek ik de boom die zijn laatste stuiptrekkingen in mijn zanderige emmer zal volbrengen. Met een sigaretje bungelend aan mijn lippen zet ik de zaag in het vochtige dennenhout en een paar minuten later kan ik de verlossende woorden “van onderen” gillen. Niet dat iemand me hoort, maar het voelt zo lekker mannelijk. Godverend sleep ik mijn prooi richting parkeerplaats. Ik ben namelijk vergeten handschoenen mee te nemen en de naalden protesteren nadrukkelijk in mijn palmen.
Trots duw ik de boom in de auto en negeer de spottende gezichten van de andere tijdelijke boswachters. Mijn auto is te klein, of de boom te groot. Ik ben te dun om als boswachter te fungeren en het feit dat ik met leren herenschoenen het bos in ben geklauterd verraad dat ik geen kaas heb gegeten van de houtindustrie. Hoe dan ook; met de kofferbak op een kier scheur ik trots richting de ondertussen met kunstsneeuw versierde huiskamer. Wat zal moeder de vrouw trots zijn!
Met die gedachte google ik “gratis kerstboom” en kom al vrij snel op de juiste pagina uit. Want internet en ik kennen geen geheimen voor elkaar.
Meteen begrijp ik dat de boom nooit gratis zal zijn. De boom zelf mag je inderdaad omzagen en meenemen. Zagen zijn voorhanden. Tot zover geen euro uitgegeven.
De crux zit hem in de bijkomende kosten. Entreekosten. 8 Euro. Voor 8 euro mag je een boom omzagen. Hoezo gratis? Tel daarbij de benzinekosten op en de extra kosten die ik maak bij de immer aanwezige koek- en zopiekraam en ik zit minstens op 40 euro. Da’s veel geld voor een gratis kerstboom.
Heeft er iemand nog een kunstboom te geef?