Het Zeeuwse pretpark Neeltje Jans investeert een miljoen euro in een attractie waarin bezoekers de dramatische overstromingen van 1953 kunnen ‘herbeleven’. Het park omschrijft de nieuwe trekpleister als een ‘unieke experience’ die ‘bijna als de werkelijkheid aanvoelt’. “Bezoekers zullen met behulp van speciale effecten en de modernste projectietechnieken de brute en vernietigende kracht van het water ervaren als de dijken doorbreken zoals in 1953”, luidt de promotietekst. De opening staat gepland voor juli dit jaar.
In navolging van Neeltje Jans zien ook organisaties die verantwoordelijk zijn voor gelijksoortige memorials en musea mogelijkheden om dergelijke publiekservaringen te ontwikkelen. Zo is men in Thailand bezig met een Tsunami Theme Park waar het publiek door een alles verpulverende vloedgolf wordt verzwolgen, kunnen bezoekers van Fukushima met een unieke ‘glow in the dark experience’ zwemmen in radioactief koelwater en zijn er plannen om in Auschwitz een publieksvriendelijke gaskamer te openen die dagjesmensen in staat stelt de verstikkende Nazi-misdaden zelf te ondergaan. Dit alles om de belangstellenden de gelegenheid te geven om de meest zwarte bladzijdes uit de geschiedenis te koppelen aan hun eigen ervaringen. Uiteraard samengevat in een spetterende kleurenfoto met passe-partoutje die voor €12,50 bij te uitgang te koop is.
Nabestaanden van deze rampen zijn uiteraard not amused. “Welke zieke geest verzint zoiets?, reageert nabestaande Ad de Bel (77) kwaad in de Telegraaf. Hij verloor in 1953 onder meer zijn moeder tijdens de Watersnoodramp. “Dit plan mag absoluut niet doorgaan. Ik accepteer het gewoon niet.”
Over het binnenkort te openen Glory Hole Theme Park in Barneveld moet nog worden vergaderd, maar initiatiefnemers hebben goede hoop dat ook deze opening nog dit jaar gerealiseerd wordt.