Hemelvaart. Heerlijk. Lekker een vrije dag. De meesten onder ons nemen het er goed van. Morgen een snipperdag gepakt en daarom een lang weekend voor de boeg. Het weer werkt mee, dus hop; de kids in de auto stampen en als een kudde buffels op de prairie gaan we massaal op weg naar een of ander pretpark, speeltuin of strand. In ieder geval daar waar jij onder het genot van een Radler kan genieten van de zonnestralen.
Of je hebt geen kinderen en je zit de gehele middag op het terras jezelf klem te zuipen en voorbij lopend volk te checken. In ieder geval is Hemelvaart, net als Pinksteren, Pasen en Kerstmis een bijzonder welkom verplicht moment om niet op je werk te zijn.
Waarom heb je eigenlijk een vrije dag? Weet je wat de reden is dat er met Pasen en Pinksteren niet gewerkt wordt? Kerstmis zal je wel weten; toentertijd werd het eindresultaat van een gigantische onbevlekte ontvangenis geboren. Maar die andere dagen?
Ik ga het je niet vertellen. Als je het niet weet komt dat waarschijnlijk omdat het je niet boeit. En gelijk heb je.
Deze vrije dagen zijn destijds door de kerk bedongen; belangrijke gebeurtenissen uit het Christelijk geloof waarvan men vond dat het volk de mis moest volgen, en niet werkend door moest brengen. Nu zitten we massaal vanaf het terras naar de kerkklok te kijken omdat we vanwege de felle zon het schermpje van de gsm niet duidelijk kunnen zien. Hoe die kerk er van binnen uitziet zal ons aan onze reet roesten, laat staan dat we een kerkdienst bezoeken.
Nogmaals, terecht. Als je niet gelovig bent heb je daar niets te zoeken. De meeste Nederlanders bezoeken nooit een kerkdienst, maar met Kerstmis zitten ze massaal op de voorste rij, met rokken tot onder de knieën. Stelletje hypocriete sukkels.
Het vieren of herdenken van belangrijke gebeurtenissen binnen het Christendom is achterhaald. De tijd dat Nederland streng Christelijk was is geweest. Nu zijn we verrijkt met veel verschillende geloven.
Waarom maken we van Pavarana niet een nationale feestdag? Of van de Chanoeka? Wat zou het? Laten we gezamenlijk het Suikerfeest vieren. Vesakha Puja, Rosj Hasjana, Pesach; ooit van gehoord? Enig idee wat de betekenis is? Het achterliggende verhaal?
Precies. Net zoals al die Christelijke vrije dagen waarop je van je Radler geniet.
Behalve het feit dat de economie een gigantische opdonder krijgt zie ik dus geen enkele reden om deze dagen níet op nationale basis te vieren. Sterker nog; de kans is aanwezig dat we ineens meer gaan begrijpen van die malle hoofddoek dragende buurvrouw. Of van die donkere meneer met die rode punt tussen zijn ogen. Of van die grappige zwart geklede gabber met krullen als bakkebaarden die je voornamelijk bij de Zoo van Antwerpen tegen komt.
Want je komt met elkaar in contact. Je gaat met zo iemand praten. Pra-ten.
En juist daarom zal het wel niet gaan gebeuren; we blijven immers Nederlanders. We moeten onderling kunnen zeiken over buitenlanders. Dat is nog het enige wat ons bindt, als volk.
Geniet van je vrije dag.
Flutstuk.
Ga ik ook niet onderbouwen.
Snap ik. Muntdrop is smerig. Ga ik ook niet onderbouwen.