Liefde, het is een raar fenomeen. Verliefdheid in het bijzonder. Het is de enige vorm van sociaal geaccepteerde psychose die ik ken. Onder mannen leeft dit verschijnsel wat minder dan onder vrouwen, heb ik het idee. Ik word namelijk zelden aangemoedigd door mijn vrienden om eens lekker verliefd te worden. Dit terwijl ze andere roekeloze acties wel luidkeels aanmoedigen:
“Dat zwembad haal je best vanaf hier,” staande op het balkon drie hoog van het hotel. “Ik denk dat er genoeg sneeuw ligt om op de ringbaan te snowboarden. Ik ben nuchter, ik rij wel.“
Hoewel dronken strapatsen worden aangemoedigd door mannen die je altijd zullen vangen als je valt, zegt geen van hen: “laat je gaan Freek, word eens lekker verliefd.”
Dat is niet omdat mannen oppervlakkig eikels zijn die links van rechts niet kunnen onderscheiden als het niet op hun sokken staat. Nee, verliefdheid is geen rationele aangelegenheid. Je vrienden zullen altijd wijzen welke vrouw bepaalde signalen afgeeft. Ze geven je financieel advies bij het afsluiten van een hypotheek of dragen bij in het bonnetjes-schrapen als het belastingtijd is. Maar advies over een emotionele zaak zoals verliefdheid is vragen om problemen. Dat komt omdat vrienden niet voelen wat jij voelt. Mannen hoeven niet zoveel over gevoel te praten. Meestal is een ram op je schouder genoeg.
Ik heb een vriend binnen zien komen met een gedrocht – niet qua uiterlijk, maar met een karakter waar Jozef Stalin timide bij lijkt. Deze vrouw omschreef zichzelf als “pittig” en tilde daarmee de hyperbool op naar een totaal nieuw niveau. Ik zag het in zijn ogen. Hij zag het niet. Hij was verliefd. Verliefdheid is de bril die alles mooier doet kleuren. In het begin kon hij erom lachen, hoe ze de bediening in een restaurant afsnauwde.
Pas na verloop van tijd, toen de dronken waas van hormonen die de liefde veroorzaakt, was opgetrokken als de mist op een zomerdag, toen pas zag hij wie zij was. Een draak, verpakt in een verrukkelijk vrouwenlichaam.
Je vrienden kunnen je hiervoor niet behoeden. Zoals het echte vrienden betaamt, zullen ze je ook niet aanmoedigen deze vlaag van verstandsverbijstering te koesteren alsof het iets gezonds is. Verliefdheid is een sociaal geaccepteerde psychose die wordt opgehemeld in literatuur, beeldende kunst en de Cosmopolitan.
Freek, chapeau!
Dank.