De moderne mensch onderscheidt zich van zijn middeleeuwse voorvader door zijn ontwikkelde kennis van hygiëne. Maar is al die persoonlijke verzorging niet een beetje doorgeslagen? Wij zochten het uit en kwamen tot de ontdekking dat het helemaal geen ramp is om de dagelijkse douchebeurt te skippen.
1: Schoon zijn kost geld. Mensen vinden je aardig als je lekker ruikt. Wie schoon en welriekend door het leven gaat, houdt er meer vrienden op na dan iemand waar een luchtje aan zit. Dat betekent dus een grotere sociale kring, met meer verjaardagen en meer rondjes in de kroeg. Kost geld, is duur.
2: Water is voor planten. Een gemiddelde douchebeurt verbruikt 50 liter water. Uitgaande van 365 douchebeurten per jaar is dat 18.250 liter; genoeg water om een kleine akker mee te bevloeien. Alwaar gewassen zouden groeien die ons voeden en in leven houden. Groeit er iets op jou wat dat doet? Vooruit dan maar, je ongedierte telt mee, want eiwitten – maar overleven zul je er niet op. Water is voor gewassen – maar dan de plantaardige variant.
3: Wees lief voor je velletje. Onze huid is een delicaat en kwetsbaar orgaan. Te veel verwennerij met zeep, douchegels en hydratatie kan uitdroging veroorzaken: door te veel en te warm te douchen spoel je letterlijk je noodzakelijke vettige beschermlaagje door het doucheputje. Tenzij je de boeken in wilt gaan als ‘de grootste rozijn ter wereld’ vermijd je dus die buitensporige spettersessies.
4: Elimineer onnodige risico’s. Het aantal mensen dat jaarlijks onder de douche uitglijdt, de nek breekt en daarmee overlijdt valt niet te negeren. Niet-douchers leven statistisch gezien stukken langer, dat is zeker.
5: Bespaar geld. Water kost geld. Opwarmen van water kost gas. Door niet te douchen bespaar je op beide. Onthoud dat regen een gratis alternatief kan zijn! Je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn. Je houdt nu geld over voor een vliegtripje en hoeft je daarbij niet schuldig te voelen over de schadelijke uitstoot daar van.
6: Vermijd verstopte doucheputjes. Ooit een verstopt doucheputje leeg gehaald? Wat een helse ellende! Een geur die het midden houdt tussen ontbindende lijken en een wandeltocht door de sloppenwijken van Calcutta, valt zonder medelijden je neus aan. Tot nu is is er geen enkel laboratorium geweest dat zich durfde te wagen aan het glibberende monster dat we uit het afvoerputje opdiepten en naar ze opstuurden. De grijze slijmklont vol haar en dubieuze klontjes ligt nu al weken achter in de tuin te stinken, waar vreemd genoeg alle omringende vegetatie aan het afsterven is.