De Titanic was een onzinkbaar schip dat op haar eerste reis ten onder ging. De Hindenburg was de grootste zeppelin ter wereld maar ging in vlammen op. Dat het groots en meeslepend is, wil niet zeggen dat het niet eindigt in een drama. Sommige dingen zijn onvermijdelijk.
Amoureuze escapades zijn voor een buitenstaander niet te bevatten. Aantrekkingskracht tussen mensen is een van de meest voorkomende verhaallijnen in de literatuur. Het magnetisme waarmee je naar de ander wordt getrokken is soms magisch. Soms heel basaal. Dierlijk. Je weet voor je eraan begint dat het niet goed kan gaan. Ik zag mensen die totaal niet bij elkaar pasten toch samen naar huis gaan. Ik hoorde van mensen die na jaren huwelijk vreemd gingen. Ik zag dat mensen om me heen een hele relatie naast hun relatie hadden. Hoe ik dat weet? Het is niet altijd handig om goed te zijn met computers.
Het is een verbazingwekkend fenomeen als je er niet middenin zit. Het heeft niets met ratio te maken. Je gaat puur op je gevoel af, ook als je weet dat je dit je moeder niet kunt vertellen. Feiten en omstandigheden doen er niet meer toe. Je neemt risico’s alsof je bezopen bent. Nuchter zou je dit niet doen. Je blikveld verkleint en alles draait alleen nog maar om egoïstische lust. Het verlangen die lust te blussen. Er wordt om elkaar heen gedraaid zoals de aarde om de zon. Wetende dat de banen ellipsen zijn en uiteindelijk alleen maar verder uit elkaar komen te liggen.
Dit soort verhoudingen, die opvlammen als een bosbrand in een hete zomer, houden het zelden een compleet seizoen vol. Romeo en Juliet wordt geromantiseerd maar het was in feite niet meer dan een korte affaire die eindigde in zes doden. Waarom zijn de meest aangepaste zoogdieren op deze aarde dan zo vatbaar voor deze tijdelijke infecties van verlangen en lust?
Het stofje heet phenylethylamine (PEA) en het lijkt verdomd veel op amfetamine. Die PEA zorgt weer voor het aanmaken van dopamine. Dopamine maakt ons gelukkig. Het gelukzalige gevoel van verliefdheid komt door dopamine. Dan is er tot slot nog het stofje wat je al die risico’s laat nemen: norepinephrine. Dat zorgt voor adrenaline in je lijf. Alles bij elkaar is het een hele aflevering van Breaking Bad in je hoofd. Daarom maak je beslissingen die door niemand anders begrepen worden en neem je risico’s die buitenproportioneel zijn. Het is geen excuus voor je gedrag. Het is een verklaring.