Tof dat Chris Rock tijdens het Oscarfeestje ook over die rare verdeling van categorieën begon. Het is inderdaad bezopen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs. Ik ben dan een witte West-Europese man en word hooguit als voetbalsupporter soms in een minuscuul hoekje gedrukt, maar ik ben niet blind.
Toch is het Oscarfenomeen nog enigszins te onderbouwen. Acteerprestaties vallen helemaal niet objectief te meten. Niet zoals bij sport. Er zijn geen onderlinge competities. Geen voorzetten. Geen goals. Geen winst en verlies. Hoe meer beeldjes, hoe meer aandacht. Het blijft vooral een pr-happening.
Dat er bij darten onderscheid wordt gemaakt tussen de seksen, met verschillende toernooien. Kijk, dat is écht absurd. Chris Rock is het vast met me eens.
Darter – en oud tram 14 bestuurder – Co Stompé heeft er ooit in het AD over gezegd:
“Mannen willen weten wie er beter is. Onze conversaties zijn ook snel voorbij. Na een paar biertjes móeten we iets doen. Vrouwen die in de kroeg zitten, willen alleen maar ouwehoeren.”
Niet diepwetenschappelijk, maar geen onaardige verklaring. Alleen mannen zijn simpel genoeg om zo’n kroegspelletje tot serieuze sport te verheffen. Maar als het eenmaal serieus is, met heus prijzengeld, dan staat er in de loop der tijd echt wel een keertje een vrouw op, toch? Vraag maar aan Angela Merkel.
Pisboogje
Stompé: “Vrouwen gooien het pijltje met een pisboogje door de lucht, terwijl mannen vaak een strakke worp hebben.”
“Totale onzin”, zegt de beste Nederlandse vrouwelijke darter ooit, Francis Hoenselaar, in hetzelfde artikel.
“Het zit ‘m in het trainen, trainen en trainen. Vroeger was het ook niet denkbaar dat mannen boven de 100 gooiden en kijk nu eens.” Daar is het antwoord, wat mij betreft. Het gaat puur om kansen. Simpel.
Fysieke verschillen zijn bij pijltjes gooien te verwaarlozen. Serena Williams doet qua kracht echt niet onder voor Raymond van Barneveld. Het heeft voor Serena echter weinig zin om er voor te gaan, als vrouw. Ze zal met die pijltjes nooit een cent verdienen. Het is een mannencultuur, omdat het nou eenmaal een mannencultuur is. Dat is het.
‘Topdarters zijn nou eenmaal mannen, daar kunnen we niks aan veranderen’, om onze premier wat te parafraseren. Maar hij is dan ook zelfs geen voetbalsupporter.