Gecondoleerd iedereen, tweette een kennis die ik via Ajax ken, vlak na het nieuws bekend was. Poe hee, is dat niet wat overdreven? Hij zette erachter dat wie het overdreven vond, maar even moest nagaan wat Johan voor onze club heeft betekend. Tja. Maar dan nog.
Johan Cruijff. Ik heb er een wat ingewikkelde relatie mee. Grote held uiteraard. Ik ben Ajaxsupporter, dus ik kan mijn hele leven al niet om hem heen. Het jaar dat ik voetbal – lees Ajax – net bovengemiddeld tof begon te vinden, speelde hij echter in dat andere rood-witte shirt. Iets met een F, in Rotterdam. En de laatste jaren werd zijn naam verbonden aan een zogenaamde revolutie bij mijn club. Niet altijd even leuk om op de tribune over te praten.
Het achtuurjournaal opende donderdag met een mevrouw in Betondorp, die in de camera zei dat ze niets met voetbal had. Dit nieuws greep haar echter overduidelijk aan. Opeens begreep ik het. De twitterkennis had helemaal gelijk. Hij was zelfs nog voorzichtig. Cruijffs dood is in zekere zin de rouwversie van oranjekoorts. Het spelletje zelf wordt bijzaak, waardoor echt iedereen er opeens mee bezig is.
Rotterdammer
Iedere Amsterdammer, Catalaan, Rotterdammer, Nederlander kan gecondoleerd worden. Ook het jongetje bij het journaal dat vreesde voor het verdwijnen van die geinige voetbalveldjes in achterstandswijken – verder kende hij de naam Cruyff helemaal niet. Ook zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. We leven nu na JC.
Je kunt Cruijff niet de Messi van vroeger noemen. Hij is veel en veel meer. Taalvirtuoos. Filosoof. Amsterdam-, Barcelona- en Nederland op de kaart-zetter. Voetbalontstijger dus. Zo goed, dat hij in een andere categorie dan die van zijn collega’s valt. Vraag maar aan een willekeurige taxichauffeur in Bangladesh.
De eerste officiële reactie van Ajax via sociale media was overigens erg ongemakkelijk. Een vrij recente foto van Johan met geboorte- en sterfdatum. Veel meer was het niet. Kil. De club waar hij tot de laatste adem mee verbonden was, kon de juiste snaar niet direct vinden. Onhandig. Toch meen ik dat te begrijpen.
Feyenoord – o ja, dat was het – deed het een stuk beter. Logisch. Met wat afstand zie je dingen beter. Zij gebruikten de woorden ‘de allergrootste’ direct op hun site. En dat was hij. Is hij.
Zoals een groot filosoof ooit zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

BRON: WIKIMEDIA.ORG