Ik hoor het mijn moeder nog vragen: ‘Wil je een rijstwafel?’. Ik was een onwetend kind en kende het niet. Argwanend hield ik het schijfje in mijn hand. Werd ik voor de gek gehouden? De wafel was licht als tempex en zag er uit als een schijfje gebakken purschuim. Omdat ik van nature behept ben met een gezonde culinaire nieuwsgierigheid was mijn antwoord ‘ja’. Waarmee de eerste en laatste keer dat ik vrijwillig in een rijstwafel hapte een feit was.
De wufte, kartonnen smaak knuppelden mijn smaakpapillen dood alsof het zeehondjes op een Canadese ijsschots waren. Deze schrale schijf van gepofte rijst hoorde in de categorie van noodrantsoenen, van lichtgewicht voer dat uit vliegtuigen wordt gegooid boven door natuurrampen getroffen gebieden. Met een grote kans dat ze het proberen terug te gooien.
Later werd me duidelijk dat de 25 kcal aan input per rijstwafel vooral dieëtende dames aansprak. Het werd een consumptiemiddel dat bij uitstek werd aangegrepen door gezondheidsfreaks en mensen die wel wilden, maar niet durfden te eten. Een rijstwafel bij een glas groene thee? Mieters verstandig! Doe mij derhalve liever een cappuccino met twee stroopwafels on the side. En als lunch een dubbel belegde boterham, knäckebröd of iets dat in elk geval niet naar een hap stof smaakt.
Ondertussen bespeur ik in mijn omgeving verdacht veel mannelijke mannen die keihard aan de rijstwafel zitten. Rijstwafel met een smeuïge laag Nutella, besprenkelt met extra amandelen. Rijstwafel met pindakaas, sambal en plakjes komkommer. Rijstwafels met kaas en een sierlijke krul van appelstroop. Tja, denk ik dan, die rijkelijke vormen van beleg fungeren vooral als middel om de erbarmelijke smaak van de rijstwafel te maskeren. Niemand kauwt tenslotte voor zijn plezier op een vilten jas die al twintig jaar bij je ouders in een zolderkast hangt. Het is een gruwel waar ik me nog altijd niet aan waag.
De rijstwafel fungeert overigens prima als onderzetter. Zet er een glas op en de absorberende werking voorkomt dat er kringen op je tafel komen. Superhandig!
En toch is dit één van de dingen die de basis heeft gelegd van je huidige smaak;bedankt mams!