Je wilt deze zomer een gezellige BBQ geven in je tuin of in het park. Dan zijn er een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen waarmee je rekening dient te houden. Wanneer je dit leest en een paar simpele dingen onthoudt, voorkom je dat je in verlegenheid wordt gebracht.
Mannen komen op tijd. Wanneer er via de app wordt gezegd ‘acht uur’, dan zal het mannelijk gedeelte van de genodigden op het afgesproken tijdstip aanwezig zijn. Ze hebben hun haar al gewassen, hadden geen last minute “what to wear-crisis” en een enkele uitzonderingen daargelaten, hoeven ze ook geen make-up aan te brengen waardoor ze verlaat zijn.
De mannen zijn dus niet allemaal stipt, maar wel op tijd. Ze hebben dan over het algemeen honger. Wanneer de uitnodiging specifiek de BBQ vermeldt, is het op zijn zachtst gezegd teleurstellend als deze niet rokend in de achtertuin staat, maar nog steeds in de schuur waar hij afgelopen herfst is neergezet.
Het is ook goed gebruik onder mannen om óf kolen, óf kolen en briketten in huis te hebben wanneer je iemand uitnodigt op een BBQ. Uiteraard zal een man beleefd de BBQ uit de schuur halen en deze aansteken wanneer je dat vraagt. De meeste mannen zijn namelijk welopgevoed.
Drank
De meeste mannen drinken op een zomerdag graag een biertje. Er is niets mis met goede witte wijn – echter, het is nog geen bier. Fris, koffie en water zijn uiteraard bij tijdige aanmelding of bekende restricties van tevoren gecommuniceerd. Wanneer je een man uitnodigt voor een BBQ verwacht deze bier. En een BBQ die al is aangestoken uiteraard.
Voedsel
Stokbrood, kruidenboter, Aioli en salade. Daar denken vrouwen over het algemeen eerst aan bij een BBQ. Dat kan. Dat is hetzelfde als bij een casino aan James Bond, avondkleding en gezelligheid denken, terwijl je het gokken vergeet.
Eén van de elementen die bij een BBQ hoort, is het grillen van vlees. Er kan uiteraard ook gerookt worden, want pulled pork neemt met rasse schreden toe in populariteit. Maar bij een BBQ hoort vlees. Het hoeft geen varken te zijn. Garnalen en vis zijn uiteraard ook toegestaan. Hiermee kun je de aanwezige mannen verbazen aangezien het iets lastiger is de garing van garnalen en vis goed te doen.
Kip, hoewel de reclame ons anders doet vermoeden, is geen vlees. Het is niet gênant enkel kip in huis te hebben. Doch is deze vorm van proteïne beter in de marinade en vergt dus enige voorbereiding. Tevens is salmonella meestal de grote boosdoener, de volgende dag. Schnitzels, vers uit de diepvries, kunnen niet op de BBQ.
Vegetariërs
Het kan uiteraard zijn dat jijzelf of een van de aanwezigen vegetariër of veganist is. Geen nood. Deze mensen kondigen zichzelf meestal wel aan. Wat doet een vegetariër op een BBQ?
De mannen verzamelen zich om de BBQ wanneer de kolen heet zijn en het bier koud. Niet dat er directe supervisie nodig is hoor, maar dan vinden mannen het ineens wél leuk om te koken. Nou ja, koken. Vlees aan te branden en dan triomfantelijk roepen dat het klaar is.
Er zijn maar een paar mannen die daadwerkelijk zelf pulled pork maken, die acht uur de tijd nodig heeft in een smoker op constante temperatuur. Heerlijk mals, aroma’s van knoflook, rook en kruiden. Perfect bij een flinke pint.
Gelukkig drink ik met één van die bovengenoemde paar mannen wel eens een biertje.