Zoals inmiddels bekend is, ben ik niet zo goed met eten. Koken begint aardig te lukken. Bewaren is een ander dingetje. Ik vind regelmatig de meest interessante gedrochten in de koelkast. Er staan dermate afschrikwekkende dingen in, dat sommige etenswaren bij wijze van spreken al vanzelf de benen nemen. Iets met koelkastevolutie.
Maar waar de kinderen toch veruit het meest over mekkeren, is het brood dat ik doorgaans serveer, aangezien ik ook dat eetproduct duidelijk ‘fout’ bewaard heb. Volgens hen: te hard, te oud brood.
“Pap, dit is beton! Dit kun je niet meer eten! Ik breek mijn tanden nog! Kei- en keihard.”
“Brood is nooit hard, meiske. Hard is het pas, als je niet eens brood meer hébt om te vreten.” Een verbastering van een door mij zwaar geliefde spreuk, die ergens bij een wat minder geliefde ex-vriendin in de bouwvallige keuken hing.
Mokkende gezichten. Een hoop gemor en gemompel.
“Bij mama krijgen we altijd versgebakken croissantjes!”
Nou en.
Maar ik antwoord enkel: “Da’s mooi, dan hoef ik die dingen in ieder geval niet meer te bakken, anders worden jullie moddervet.” Meer gemor en gemompel.
Maar nu vertel ik je: een vrijgezelle vriend van mij had DE truc paraat. Naast de broodtoaster (een geweldig apparaat om oud brood nóg harder maar toch eetbaarder te maken) is er nog een andere methode. Je haalt de boterhammen of de al een keer afgebakken afbakbroodjes onder de kraan door. Het mag best een beetje soppen. En dan mieter je de hele zooi in de oven. Voilá, de geur van versgebakken brood én het is niet meer keihard. De demonstratie was in ieder geval overtuigend. Ik kon mijn vriend wel zoenen. Maar ik deed het niet.
Ik ga het maandagmorgen, voor ‘het grote schoolbegin na de zomervakantie’ (ellende van een heel ander kaliber) uitproberen. En als het niks wordt, maak ik er wel bier van. Prima als ontbijt. En helegaar niet hard meer! De instructies heb ik al. Want: brood is immers de tragedie van het graan dat bier had willen worden, maar het nooit geworden is. En ik houd er wel van om tragedies in iets positiefs om te zetten.
Ja. Oudbroodbier.
Dan heb IK er tenminste nog iets aan.