Deze blog is niet voor jou, want jij bent natuurlijk een fantastische automobilist, maar jij kent vast wel mensen die een auto mogen besturen, terwijl het beter is dat ze te voet reizen of met de trein. Nee vrouwen, jullie weten hoe mannen denken, maar ik ga hier niet stigmatiseren: er zijn heus ook een boel mannen die de verkeersregels aan hun laars lappen. Meestal rijden ze een heel dure auto of juist goedkope rommel (Wir leben Autos). En waar gaat het bijna altijd mis? Op de rotonde!
Angsthaas
Wanneer het op rotondes aankomt, heb je drie soorten automobilisten: de angsthazen, de onverschilligen en de rotondekundige. De angsthaas schijt in zijn broek wanneer er vanuit het niets een rotonde opdoemt. Vooral als het er een is met meerdere banen. Want godver, welke baan moet je pakken als je rechtdoor moet? En wanneer mag je erop? Alles blijft aldoor rijden hè. Dus je moet precies op het juiste moment in een gaatje schieten. Stress!
De onverschillige automobilist geeft er geen zak om dat er een rotonde ligt: dat is ook asfalt, dus ook zijn of haar eigendom. Verder gedraagt dit individu zich vrijwel hetzelfde als de angsthaas: allebei denken ze alleen maar aan zichzelf wanneer ze aan hun rondje asfalt beginnen. De richtingaanwijzers gebruiken? Wat? Op een rotonde? Waarom? Zonde van de accu. Vergeet het! Gewoon zo snel mogelijk door en iedereen moet wijken.
Knoop het even tussen je oren
Als automobilist houd ik van rotondes, want ik heb een hekel aan kruispunten met verkeerslichten. Ik zit niet in de auto om stil te staan. Van mij mogen ze heel Nederland vol gooien met rotondes. Het is helemaal niet lastig. De regels voor het gebruik van de richtingaanwijzers zijn exact hetzelfde als bij een kruising. Ik herhaal: er is geen verschil! Knoop het even tussen je oren en nooit meer fout doen, oké?
Als fietser haat ik rotondes en dat komt door alle drollen die hun knipperlichten niet gebruiken. Ik heb geen flauw idee wat ze gaan doen. Ik kan er niet vanuit gaan dat ze rechtdoor gaan. Soms zoeven ze er meteen weer vanaf en als ik daar dan met mijn fietsje sta, ben ik de pineut. Even vaak verleen ik voorrang aan een auto die op het laatste moment alsnog wegdraait voor nog een extra stukje rotonde.
Het gekke is dat al die mensen prima weten hoe hun knipperlicht werkt wanneer ze op een doodgewone kruising in een voorsorteervak met zo’n grote dikke pijl staan te wachten bij verkeerslichten. Kan iemand mij vertellen of het daar dan wel bijdraagt aan de verkeersveiligheid?
En bij de angsthazen / zeer voorzichtigen letten ook niet echt op fietsers die netjes hun hand uitsteken bij het afslaan in dezelfde richting waar zij óók af willen slaan. Staan ze dus voor jan lul te wachten en de auto’s achter hen op te houden.
Denk omdat zij weer een hekel hebben aan fietsers die onvoorspelbaar doen.
Conclusie: volgens mij zijn zowel veel fietsers als automobilisten inadequaat op een rotonde, en zijn ze ofwel heel asociaal, ofwel zeer voorzichtig om het zekere voor het onzekere te nemen.
Maar het zou schelen als de markering op de weg ALTIJD hetzelfde zou zijn! De ene keer wordt rechtdoor aangegeven met een rechte pijl en de andere keer met een pijl rechtsaf. Al die ambiteuze verkeersdeskundigen die hun eigen onduidelijke plas over de rotonde ( en andere projecten) willen doen: daar erger ik me dus aan.