De torso was dinsdag het vierde en laatste onderwerp in Sophie Hilbrands serie Sophie in de kreukels. De mannelijke torso welteverstaan want in die serie gaat het eindelijk eens over hoe mannen met hun lichaam omgaan. En vooral hoe ze ernaar kijken. Dat er ook van het mannelijk lichaam best wat te maken valt, begint een beetje door te dringen, maar het onderwerp staat nog volledig in de kinderschoenen.
Vrouwen hebben al duizenden jaren een haat-liefdeverhouding met hun lijf, de eisen liggen wel ongeveer vast. Voor mannen is schoonheid nog bijna onontgonnen terrein. Hoe moet een mannenlijf er eigenlijk uitzien? De huidige stand van de theorie is dat het mannelijk schoonheidsideaal zo ver mogelijk af moet staan van het vrouwelijk. Een mooie man zou een lelijke vrouw zijn.
Dus niet ‘less is more’ maar ‘more is more!’ Dat treft dan want more is de gemakkelijkste weg. Spieren kweken gaat vrij makkelijk bij een man. Gewoon er stevig in vliegen, en dat ligt een man wel. Dus dat dan maar, omdat het logisch lijkt. En omdat het kan. En omdat vrouwen het niet kunnen, niet zo makkelijk tenminste. Kwestie van andere hormonen. Sophie ondervroeg er een paar mannen over. Ze wilden allemaal breder worden, daarmee bedoelen ze gespierd. Het moet ook niet te breed, zeiden ze. Maar te breed vinden ze het niet gauw, zo zagen we.
Zelfs zo’n Simon Keizer (van Nick en Simon), van nature een mooie jongen, was opeens angstaanjagend opgezwollen om in de Men’s Health te mogen staan. Maandenlang had hij zich ‘s morgens vroeg, terwijl het nog donker was, trouw naar de sportschool begeven om aan de gewichten te trekken. Filemon Wesselink die vorig jaar hetzelfde had gedaan met hetzelfde doel en daar zelf een serie programma’s over had gemaakt, bleek inmiddels allang niet meer Mens-Health-fähig te zijn. Hij was nog wel breed maar dat waren geen spieren meer, hun plaats was geruisloos ingenomen door vet. Spieren hebben onderhoud nodig. En omdat er weinig vraag meer is naar houthakkers en dommekrachten, moet dat in de sportschool gebeuren.
Als vrouwen naar de sportschool gaan is het om vormen die onder een sedimentlaag zoek geraakt zijn, weer tevoorschijn te toveren. Maar dat kan ook zonder sportschool. Regelmatig een stukje hardlopen of fietsen in de buitenlucht werkt minstens zo goed. Beeldhouwers schijnen van tevoren het prachtige beeld te zien dat in de ruwe steen gevangen zit. Met hun hamers en beitels bevrijden ze het eruit. De schoonheid van vrouwen is die van een beeldhouwwerk, maar mannen worden uit klei geboetseerd en dan is meer klei gebruiken dan nodig, een verleiding die moeilijk te weerstaan is.
Met mannenvormen is het zoals met siliconenborsten (het enige dat er aan vrouwen geboetseerd kan worden). Ook spieren kan je zo groot maken als je wilt. Sommige vrouwen weten niet van ophouden, sommige mannen ook niet. Maar mannen zij het vergeven, op dit terrein komen ze net kijken. Er is nog zo veel voortschrijdend inzicht te winnen. Als Sophie over twintig jaar, zelf inmiddels helemaal in de kreukels, een nieuwe serie maakt, zijn de mooiste mannen misschien de sportschool al voorbij.