Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. Lekker de breinaalden laten tikken terwijl je onder het genot van een pilsje discussieert over de voordelen van de tricotsteek boven de festonsteek. In 2008 nog zo zeldzaam dat het tv-programma Man Bijt Hond er een item aan wijdde.
De Tilburgse mannenbreigroep Men’s Knitting Club werd heerlijk sfeervol in beeld gebracht. Lieve, zachte mannen van middelbare leeftijd die elkaar waarschuwen de steken er vooral niet te strak op te zetten. De een breit een shawl, de ander een stropdas.
Gezellig is het zeker: pizza’s op tafel en ook veel bier.
Steeds meer mannen raken verslingerd aan breien. Hun voornaamste argument is dat breien van oorsprong mannenwerk is. Matrozen deden het aan boord van zeilschepen. Maar ook schaapherders. Wol zat!
Een ander argument dat volgens breimannen voor zich spreekt: Russell Crowe en Laurence Fishburne doen het ook! De heren zijn fanatiek met breinaalden en knotten wol in de weer wanneer ze weer eens uren moeten wachten tussen de opnames van een actiefilm door. Bovendien is breien eigenlijk als mediteren. En dáár houden veel mannen van.
Dat alles bij elkaar zorgt voor veel bijval voor de brei-revival. Brei- en wolwinkels melden nu al dat 10 tot 15 procent van hun klanten man is. Sterker nog, op een brei-beurs in Sheffield (Engeland) werden zelfs meer mannen dan vrouwen geteld!
Rare jongens, die Britten.
Of nee, toch niet! Misschien worden wij mannen gewoon steeds slimmer. Als moeder de vrouw ons niet laat vertrekken naar dat avondje pokeren met de maten, dan plakken we toch gewoon een ander etiket op het samenzijn? De mannenbreiclub! Kom maar door met die pizza’s en meters bier! Probleem opgelost.
Tenminste, dat hopen we dan maar.