Als zondagskind maak je van alles mee. Ik zeker, want ik val met regelmaat met mijn neus in de daarvoor bestemde – spreekwoordelijke – boter.
Zo speelde ik ooit een bescheiden filmrol in een internationale productie.
Al zeker 25 jaar ben ik zeer actief in het theatercircuit. Ooit zat ik op de Academie voor Drama, maar ik had te weinig motorische vaardigheden om deze opleiding af te maken, volgens de docenten. Daarom lekker spelen zonder er centjes voor te krijgen. Is ook veel fijner, want dan heb je tijd voor een sociaal leven.
Dat acteerwereldje is klein, en het is een ons-kent-ons koninkrijk.
Ik word weleens gebeld om ergens auditie te komen doen, een rol over te nemen of ik krijg de vraag of ik iemand ken die in het profiel past.
Zo werkt het nu eenmaal.
En toen belde een kennis mij op. Hij had een hoofdrol in een film te pakken en de regisseur zocht nog een man van mijn leeftijd die een kleine rol kon overnemen.
Een paar dagen later deed ik auditie en in de weken erop stond ik mijn teksten voor een camera te oreren. Met mijn legerkistjes in het ijskoude water, diep verborgen in een loopgraaf.
Een paar maanden later was ik op de rode loper te vinden en op een enorm scherm van JT-bioscopen keek ik naar het eindresultaat dat Patria heet.
Het is de eerste Nederlandse film over de Eerste Wereldoorlog. Een prachtige film -zeker gezien het beschikbare budget- die het waargebeurde verhaal van Arthur Knaap vertelt.
Patria is uitgebracht in meerdere landen over de hele wereld. Ik heb mezelf terug gezien terwijl ik Turks sprak.
Een vriendin uit Zagreb zag de film in een dvd-bak liggen. Maar ook in Engeland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en vele Aziatische landen is Patria uitgebracht, onder de naam “No Mans Land.”
Ik sta zelfs op IMDb!
Maar het allermooiste van de film is dat Arthur Knaap een stem heeft gekregen. En dat zijn nabestaanden elkaar middels deze film hebben herontdekt.

Bron: www.patriathefilm.com
De regisseur, Klaas van Eijkeren, is nu de film Fox aan het draaien. Drie keer raden wie er wederom een rolletje in heeft.
Overigens, naast mezelf heeft ook mede-tikker Pascal een rol in Patria. Een hoofdrol speelt hij, de lukkie bastart.
Via hem leerde ik HoeMannenDenken kennen en niet veel later werd ik hier redacteur.
Maar da’s natuurlijk geen geluk. Da’s te wijten aan noeste arbeid. Want ik kan helegaar niet tikken.
Wil je Patria zien? Via video on demand verkrijgbaar bij Videoland, KPN of Ziggo. Of te bestellen via Bol.