
Fotobron: Wikimedia
En ineens zag ik het. Er was al langer iets dat me niet beviel aan die ‘Springsteen like‘ opgerolde mouwen en het spektakel dat Jesse Klaver om zich heen gecreëerd heeft. Opkomen als een dance-DJ, artiesten, volgelingen en een zaal vol dampende adoratie.
‘Oppassen!’ zegt dan het alarmbelletje, massa’s, persoonsverheerlijking, kijk naar de boodschap niet naar de boodschapper. Want die boodschap van de Jessias is gevuld met lachgas. Een opgevoerd programma met torenhoge illusies en diepe valkuilen. Hij heeft de gunfactor van zijn jeugd en een dynamiek die aanslaat bij een hoogopgeleide generatie die geen dreiging, armoede of tegenslag gekend heeft.
Het is alweer een programma dat de blik naar binnen richt, terwijl de wereld smeult. Geen extra geld voor defensie, terwijl de expansiezucht vanuit Rusland manifest is en de Amerikanen hun steun aan de NAVO terecht afhankelijk maken van het voldoen aan de afgesproken norm. Milieudoelstellingen die onhaalbaar zijn, grenzen ongelimiteerd open voor vluchtelingen, 50.000 (!) extra banen in de zorg en het onderwijs.
Yes we can!
Jesse Klaver belooft gouden bergen, zet het land op z’n kop en het liefst morgen al.
Er zit ook een soort surplus aan eigengereidheid en religieus aandoend fanatisme bij, er wordt een ‘beweging’ van Bieliebers gestart, verwachtingen worden opgeklopt, vergezichten geopend. Een mythe die nu in de laatste dagen voor 15 maart massa’s, vooral jonge, kiezers mobiliseert. Ik snap het idealisme en de euforie, de beuk erin, verandering moet, maar een dwaallicht kan je naar plekken leiden waar boze monsters wonen.
Wat gaat u stemmen?
P.s. met het ‘geen extra geld naar defensie’ heb ik ook moeite, lichtelijk naïef.. Maar dat milieu überhaupt niet op de eerste plaats staat in elk partijprogramma begrijp ik niets van. Niet omdat ik links of rechts ben. Kwestie van prioriteiten stellen en lange termijn inzicht. Verdiep u eens serieus in de klimaatwetenschap. “Milieudoelstellingen die onhaalbaar zijn” dat zegt u. Wat er nu gebeurt (niets, tot te weinig) is pas onrealistisch en naïef. De vluchtelingen stroom van nu valt in het niet bij de stroom als gevolg van de klimaatsveranderingen over een of twee decennia. De wereld economie zal instorten. Nationalisme en polarisatie zal daardoor waarschijnlijk exploderen. De problemen waar we het nu over hebben (Rusland / Radicaal Islamisme) zijn erg, maar de schaal daarvan is klein vergeleken met waar 99% van de klimaatwetenschappers uit alle macht over proberen te waarschuwen. Maar we doen Niets, we suggereren dat dat een mening is, we negeren het… Eindelijk een charismatisch leider op links met aandacht voor het milieu en hij is weer gevaarlijk en onrealistisch. Ik heb ook niets met die “meet-ups” e.d. maar zeg nou eerlijk; eindelijk gebeurd er iets positiefs op links.
Yasser Feras heet die, niet die andere naam.
? En je punt is??
Natuurlijk is het klimaat een top issue, en heeft GL verregaande voorstellen. Maar of je daar nu onze hele economie voor aan gort moet helpen door spitsbelasting, CO2 boetes, iedereen binnen een aantal jaren van het aardgas af en andere miljarden verslindende voorstellen, terwijl de ons omringende landen zich minimaal inspannen en hun rommel de lucht in blijven blazen. Het is een prachtig streven en een duivels dilemma. Zolang het besef van urgentie niet algemeen is zul je iedereen bij de les moeten houden en dat doe je niet door met het vaandel ver voor het muziekcorps te gaan lopen. Hoe mooi de geborduurde tekst ook is.
Je verkoopt beloften die niet op de voorgestelde tijd waar te maken zijn en je zult dus- contraproductief- je stemmers op termijn bitter teleurstellen. Daarom vind ik het programmma van Groen Links meer idealistisch dan pragmatisch.
Maar wat mij betreft mag Jess mee onderhandelen in een brede- liefst linkse- coalitie waarin zijn plannen ongetwijfeld tot meer reeele proporties zullen worden teruggebracht.
Gedeeltelijk mee eens. Echter dat is wat alle politieke partijen doen, een programma uitbrengen wat zij idealiter willen uitvoeren. Iedereen (althans….) weet dat er hier coalities worden gesmeed en er compromissen worden gemaakt. Ik zie dat niet als “beloften die niet waargemaakt kunnen worden” maar een bepaalde ideologie waar ze voor staan en die ze uiteindelijk stapje bij beetje waar willen maken.
Bovendien zijn dit soort programma’s überhaupt niet door te rekenen door de rekenkamer, deze instituten werken met bepaalde parameters binnen bepaalde kaders. dat geven ze zelf ook toe. Wat zo’n radicale verandering in milieu beleid voor gevolgen heeft op de economie weet eigenlijk niemand precies. Op de korte termijn misschien schade aan het traditionele stelsel maar op de midden-lange en lange termijn wellicht juist winst; een voortrekkersrol in een nieuwe economie; m.a.w.: een voorsprong.
En echt, het kalf is al verdronken.
P.s. voor de duidelijkheid; met “(althans…..)” bedoel ik trouwens een deel van onze trotse Nederlandse Natie. Niet u.
Zo vatte ik het ook niet op, maar dank voor uw zorgvuldigheid..?
GroenLinks is een pseudo-religieuze beweging die denken dat Nederland een merkbare invloed heeft op klimaatverandering…