
Bron: Pixabay.com
Ik erger mij werkelijk dood aan Nederlanders die zonodig in het Engels wensen te communiceren. De ene Nederlander die de ander vertelt dat hij gisteren ‘farmerscabbage’ heeft gegeten. ‘So out of the clay’. Ik vraag mij wel eens af waarom zij dit in godsnaam doen en dan blijkt dat zij drie maanden met een rugzakje door Australië hebben gelopen.
Daar hebben zij iedere dag bij de bakker een broodje besteld en nu kunnen zij niet meer in het Nederlands denken. “Two breads please, thanks mate”, ja dán ben je een wereldburger. Allemaal erg logisch toch, want onze taal is zó beperkt. ‘Fucking hell’.
En dan gaan zij naar de universiteit. Gisteren keek ik ‘Nieuwsuur’ en daar liet men voor- en tegenstanders van het doceren in het Engels aan het woord. Meisje Eva Dieteren van de UM mocht ook iets zeggen. Eva nam deze kans gretig aan om haar CV op te poetsen en wist te beweren dat studeren veel fijner is in het Engels. Zij zou het zelfs niet meer in het Nederlands willen doen.
Marit de Roij van de Universiteit Leiden wist zelfs te beweren dat het niveau Engels van de docenten – veelal – erbarmelijk is. Daarom wil zij het Engels op scholen afschaffen. Alsof zij het wél beheerst. Vast ook een weekje in Australië geweest. Zij schreef in een column in een studentenblad dat “men eerst in de eigen taal moet leren nadenken.” Nou, doe dat dan ook. Een meisje van een jaar of twintig dat het allemaal wel weet.
Piet Gerbrandy van de UVA snapt het wél. Hij schreef een pamflet tegen de opmars van het Engels in het hoger onderwijs. Daarin schrijft hij dat de Nederlander de nuance mist. Dat men de illusie heeft het Engels te beheersen, als je een keer een biertje in Londen hebt besteld. Zelf heb ik jaren in Londen gewoond en gewerkt en ben er naar school geweest. Maar nooit zal ik het Engels beheersen als een Engelsman.
Ik snap best waarom men in het Engels wil doceren. Het hoort bij het ‘businessmodel’. Het trekt buitenlandse studenten aan en universiteiten ‘cashen’ er lustig op los. Cash van de Nederlandse belastingbetaler wel te verstaan. Die vervolgens in rook op gaat, als de Chinese studentjes onze innovaties namaken, wanneer zij terug zijn in Peking. Hoe draai je je eigen economie de nek op? Juist, door Engels te doceren.
Ik denk dat ik een ‘masterclass’ ga geven. In ‘farmerscabbagesintelligence’. Oftewel ‘boerenverstand’. Wedden dat ik het begrotingstekort binnen het kwartier heb opgelost?
Now we’re ‘tokking’, Remco ???
Appelflap!
A fucking good story, Remco.
Dank je Martina.