
Bron: The White House
De nar is keizer geworden. Het is een oeroud thema in mythes en sprookjes, en nu is het in het echte leven ook gebeurd. Wie Donald Trump ziet optreden in het openbaar, zal in hem duidelijk de nar herkennen, de clown, de paljas.
Nou ja, niet iedereen zal dat in hem zien, er zijn ook mensen die hem beschouwen als een groot staatsman. Dankzij die mensen zit de wereld nu met de gebakken peren.
Hij is natuurlijk niet een echte clown. Want een echte clown is werkelijk leuk. Geestig. Komisch. Maar om deze man lachen we alleen omdat het zo diep tragisch is. Ik ben geen burger van de Verenigde Staten en ik heb geen enkel machtsmiddel om die mafkees uit het Witte Huis te krijgen. Dus ben ik toeschouwer en ik lach omdat ik niets anders kan.
Maar als The Donald geen clown en geen nar is, wat is hij dan wel?
Het antwoord kwam toen ik Trump weer zag spreken voor een zaal met juichende aanhangers. Ineens drong het tot me door. Donald Trump is een ja-zegger. Hij is een verkoper die ja zegt op elke vraag die de klant stelt. Is die Volkswagen diesel werkelijk zo schoon als in de folder staat? Ja. Betaal ik bij DSB Bank echt de laagste rente? Ja. Word ik werkelijk beter als ik die homeopathische medicijnen gebruik? Ja.
Ja zeggen is voor een verkoper de makkelijkste weg om een deal te scoren. Geen moeilijk gedoe over details, geen mitsen en maren, ben je gek. De ja-zegger belooft gouden bergen. Dat hij de beloften niet waar kan maken, is voor hem geen probleem. Want dan zegt hij gewoon weer ja. Ja, ik ga het probleem oplossen. Ja, het is de schuld van iemand anders. Ja, het probleem is niet zo erg als je denkt. Ja, het komt allemaal goed.
Donald Trump zegt op alles ja, als hij maar de deal kan sluiten. Hij zegt nooit nee, behalve als dat ja betekent. Hij zegt bijvoorbeeld: nee, de USA gaat de bouw van die muur bij Mexico niet zelf betalen. Hij bedoelt: ja, we schoppen alle Mexicanen het land uit. Zo zegt hij ja op alle vragen van zijn kiezers. Die vragen van hun president of hij iets gaat doen aan de enorme werkeloosheid? Ja. Maak je Amerika weer groots? Ja. En die vreselijke Obamacare, die schaf je toch zeker wel af? Ja! Hoe hij al die beloftes moet waarmaken, daarover denkt hij geen moment na. Dat ziet hij dan wel weer. Tegen die tijd is er altijd wel weer iemand die hij de schuld kan geven.