https://youtu.be/zt7YIBfPAv8
“Stel je eens voor dat er genoeg en gezond voedsel is voor iedereen. Stel je eens voor dat niemand meer hoeft te vluchten voor honger en dat er minder conflicten zijn. En stel je nu eens voor dat er een bank is die hiervoor opstaat. Stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen. En dat je ons aan deze belofte mag houden.”
Aldus de Rabobank in zijn nieuwe commercial. Mooie en grote woorden die je niet verwacht van een internationale bank. En zoals Jaap Torenaar al terecht in zijn rake blog stelt: “Wat de wereld zelf nooit gelukt is, gaat Rabobank voor elkaar krijgen. Wat de Verenigde Naties en alle blauwhelmen van de VN vredesmissies niet lukt, wat de Wereldvoedselorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie niet lukt, wat alle ontwikkelingshulp van de laatste 50 jaar niet lukt, wat organisaties als het Rode Kruis, UNICEF, Oxfam Novib en USAID niet lukt, wat mensen als Bill Gates met al hun miljardenschenkingen niet lukt, gaat Rabobank bereiken.”
Wie een beetje rond kijkt op Twitter en zoekt op #rabobank proeft al snel een algehele wansmaak jegens deze commercial. Niet in de eerste plaats omdat de focus van een bank als deze vooral ligt op het verdienen van bakken met geld. ‘Stel je eens voor dat een bank niet zo zou graaien & liegen’, ‘wat een onzin’ en ‘Eerst leefbaarheid en voedsel om zeep helpen en dan met een dergelijke missie komen’ zijn geen uitersten in de commentaren. De bank haalt zich duidelijk een hoop bagger op de hals.
Los van het hypocriete onderbuikgevoel dat de boodschap opwekt is de kritiek geheel terecht. De crux zit ‘m met name in de laatste zin ‘En dat je ons aan deze belofte mag houden’. Dat is nogal wat. Je hoeft geen expert te zijn om in te zien dat de Rabobank deze belofte nooit en te nimmer waar kan maken. Daarbij, wat staat er tegenover als het de Rabobank niet lukt? En welk tijdsbestek kleeft er eigenlijk aan vast?
De commercial is daarmee een schoolvoorbeeld van suggestieve reclame. Het wereldvoedselprobleem aanpakken, prima. Maar ze zeggen het echt: ‘oplossen’. Er wordt daarmee iets beloofd dat onmogelijk waar te maken is, zonder te zeggen hoe en wanneer. Zonder bovendien een tegenprestatie te noemen als het niet lukt hun belofte na te komen. Kortom, behoorlijk stom.
Stel je eens voor dat er reclames zouden die daadwerkelijk zeggen wat ze doen. Zonder dat er een uitgekauwde slogan aan te pas komt. Dát zou wat zijn.
Nou… het ziet er naar uit dat de honger daadwerkelijk de wereld uit zal gaan raken. Op korte termijn, nog wel. Het aantal mensen met honger op deze planeet wordt steeds minder: een tendens die al decennia aanhoudt. Het continent waar vroeger door je ouders vermanend naar werd verwezen, als je met een opgetrokken neus je beklag deed over het bord spruitjes voor je verwende neusje, is hard bezig om Europa voorbij te rennen met het aantal gevallen van obesitas.
Het VN WFP (World Food Program) is hard bezig om die laatste enclaves waar nog daadwerkelijk honger wordt geleden te voorzien van een gestage stroom voedsel.
Rabobank weet dit, dus kan een belofte maken die (weliswaar niet door hun toedoen) wel degelijk nagekomen kan worden. Ze claimen de credits voor een succesvolle, wereldwijde campagne waar ze maar een heel klein aandeel in hebben gehad.
Oh, de hypocrieten!
Je gaat er wel even aan voorbij dat de bevolkingsgroei in Afrika gigantisch is, en dat de klimaatverandering ook niet veel goeds belooft. Kijk hier naar de kaart mbt “food insecurity”: https://www.metoffice.gov.uk/food-insecurity-index/ Er is nog een lange weg te gaan.
Stukje duiding alhier: https://marketingfuel.nl/rabobank-stopt-een-1-miljard-dollar-duurzame-voedselproductie/