Zes weken vaderschap verlof. Dáár wil je het wel voor doen, denk ik dan. Zes weken staan nog steeds in schril contrast met de drie maanden zwangerschapsverlof waar vrouwen in ons land recht op hebben – wat op haar beurt weer in uiterst schril contrast staat met de pakweg achttien maanden die er in sommige Scandinavische landen wordt gehanteerd – maar vergeleken met de huidige twee á drie dagen die je thans als kersverse vader in Nederland ‘krijgt’ zijn zes weken natuurlijk grandioos.
Twee keer ben ik vader geworden. Mijn eerste kind werd geboren ongeveer op de dag dat ik met een nieuwe baan begon. Dat was geen ideale situatie. Net zo min dat ik om half acht ’s ochtends de deur uit ging en ’s avonds vaak pas na zevenen weer thuis kwam. De verbouwing van het appartement naast ons die twee weken duurde was ook niet echt bevorderlijk voor de rust en regelmaat die je voor je vers geborene nastreeft. Zo’n bonkende drilboor bij de buren die de cornflakes uit je kom klotst is geen pretje. Die twee dagen zwangerschapsverlof die ik had? Geen idee wat daarmee is gebeurd, maar ze waren voorbij voordat ik überhaupt begreept hoe een baby in elkaar stak.
Mijn tweede kindje – op moment van schrijven net twee maanden oud – kwam ter wereld in omstandigheden die een stuk idealer waren. Een ander huis met genoeg ruimte, een betere baan die ook nog eens stukken dichter bij huis is en kennis van ‘de vorige keer’ maakten het stukken makkelijker.
Maar toch, twee dagen vaderschapsverlof? Daar red je het niet mee in de opstartfase van een nieuwe baby. Goed, je hebt de eerste week na de geboorte prima back-up van een kraamhulp, maar daarna is het weer aan de ouders. Zeker voor papa’s, vaak toch de wat meer onbeholpen persoon van beide ouders. Waardoor veel vaders er uit eigen zak maar wat vakantiedagen tegenaan kwakken om een vaak bedlegerige moeder te helpen. Volkomen normaal uiteraard, want een beetje vent draagt natuurlijk de volle verantwoording over zijn kind. Had ie anders maar zijn piemel in de broek moeten houden.
Zes weken zwangerschapsverlof in Nederland klinkt dus geweldig. En dat is het ook. Tenminste, als je bij Microsoft werkt. De Amerikaanse tech-gigant die de wereld domineert met Windows, Xbox en PC’s gunt kersverse papa’s een degelijke opstarttijd. En dat niet alleen: ook de mama’s worden niet vergeten. Het verlof voor vrouwen wordt bij Microsoft opgetrokken van zestien naar twintig weken.
Voor alle papa’s to be hoop ik dat het een signaal afgeeft naar andere bedrijven. Het begin is er in elk geval. Gaan we het de volgende keer even hebben over de absurde tarieven die je kwijt bent aan kinderopvang.