
Bron: Gabriël
De afgelopen dagen waren culinair fantastisch.
Dochter werd 8, dus we vulden onze magen met friet, frikandellen, pizza en paprika chips.
Gezien het aantal calorieën dat we naar binnen hadden gestopt zocht ik de dag erop naar een gezonde maaltijd; mijn broek moest inmiddels op de vreethaak. Ik had alleen geen zin om de zoveelste caprese te maken.
Op zoek naar een nieuw, fijn gerecht dus.
Omdat ik eten weggooien haat zoek ik in dit soort gevallen eerst in de kast.
Wat hebben we nog staan en hoe kan ik dat op een dusdanige manier combineren dat ik een voedzame, doch lekkere maaltijd kan maken?
Ik zag wat wortels, roomkaas en een courgette die wat slap begon te worden.
Ineens herinnerde ik een plaatje van een quiche. Ik pakte het kookboek erbij en ik zag dat ik alleen nog maar dragon moest kopen, wilde ik die mooie quiche maken.
Er zat geen vlees in, dus we gingen vegetarisch knagen. Bewust. Voor de allereerste keer.
Hoera!
Fanatiek als ik ben begon ik met koken en het resultaat was verbluffend; een quiche met repen wortel en courgette, gelijkend op een prachtige bloem.
Trots zette ik mijn creatie online, met de tekst dat ik mijn eerste vegetarische gerecht had gemaakt.
Verbazing alom.
Men begreep niet dat ik nog nooit eerder vegetarisch gegeten had.
Dat heb ik uiteraard ooit gedaan, maar dan in de vorm van een pannenkoek. Of een quattro formaggi pizza.
Het werd als vreemd ervaren. Want vegetarisch knagen is gezond en lekker. En beter voor de dieren. Dus dat moet je vaker doen.
Nou en?
Kan mij die kutdieren nou verrotten? Een omelet smaakt nu eenmaal beter met wat bacon eronder.
Tofu is smakelijker als er spek tussen zit.

Bron: Gabriël
Is flauw natuurlijk.
Overproductie van dieren is niet goed te praten. Af en toe vegetarisch eten maken is alleen maar fijn.
Rekening houden met die arme beestjes is ook lief. Dus als ik gehakt koop, haal ik altijd een verpakking met wat minder vlees erin. Die 50 gram minder proef je niet in macaroni en er is toch 50 gram minder dier gestorven. Dat geeft mij ook nog eens een goed gevoel, dus het mes snijdt aan twee kanten.
Jammer voor de koe dat het mes door zijn halsslagader ging.
Ik at dus gezond. En vegetarisch. En het was lekker.
Toch was ik erg blij dat we na al dat gefeest nog een flinke leverworst over hadden.
Het recept voor de groente roostaart vind je hier.
Ben ook altijd fervent vleesvreter geweest, organiseerde ooit zelfs mannenBBQs, testosteronfestijnen waar kilo’s mishandeld dier op de gril werden gegooid en later met gegrom werden opgegeten.
Langzaam is hier toch het roer om gegaan. Mijn betere helft leerde echt lekkere dingen te maken zonder vlees, en ik leerde dat ik het lekker vond als het maar spicey en cheesey is. Ik flikker overal loeihete MangoChutney op en in. De vegetarische slager heeft ook geholpen, die maakt kip lekkerder dan kip. Mijn vleesconsumptie zit nu denk ik op 10% max van wat het ooit was.
Sommige dingen zijn niet te vervangen, een lekkere sappige bief, of hard gebakken bacon. Ook juich ik nog steeds bij een boterham met balkenbrij. Iedere dag vlees is echt niet nodig.
Maar die leverworst van je, dat is echt goor 🙂