Het is een druilerige ochtend. Buiten miezert het. Druppels glijden langs het raam van het Dordtse kantoor waar ik zit. Ik voel een traan over mijn wang lopen. De film die ik zojuist bekeken heb, is ten einde. Brok in mijn keel. De aanblik van een Afrikaanse moeder, die een baby op haar rug met zich meedraagt en binnen kookt op open vuur, is allesbehalve comfortabel. De met rook gevulde ruimte, het hoesten van moeder en kind, de wetenschap dat er gegeten moet worden om te overleven en de manier waarop men het eten bereidt – garant staand voor gezondheidsproblemen – maken me verdrietig.
De film werd me getoond door mijn gastheren, Erik Gerlach en Paul Engelsman. Beiden ondernemer en niet van steen. Ook Gerlach en Engelsman zijn wederom gegrepen door wat er op beeld te zien is. Zij hebben de film zelf gemaakt. “Je snapt dat je als mens iets moet doen, als je dit ziet, toch?” zegt Gerlach geëmotioneerd. Engelsman vult aan: “We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zitten niet stil en gaan met onze gezamenlijk onderneming “MANSA BV” bijdragen aan de oplossing van het probleem dat 3 miljard mensen op deze wereld koken op open vuur .”
Geen woorden maar daden
Gerlach is eigenaar en directeur van Intriplo, een drietal bedrijven dat de retail belevert. Engelsman is organisatieadviseur en oprichter, tevens voorzitter van de stichting Yepafrica. Hij komt zelf ook uit de retail wereld en heeft jarenlang in het management van MEXX gezeten. Beiden hebben elkaar gevonden en besloten om MANSA BV op te richten en Gerlach is met Intriplo hoofdsponsor van de Stichting Yepafrica. Geen tientjes meer overmaken aan goede doelen, maar zelf de schouders onder het oplossen van problemen in de derde wereld zetten.
Mansa, het levensreddende kooktoestel
Wereldwijd koken er een slordige 3 miljard mensen op open vuur, volgens Gerlach en Engelsman. Het binnenshuis koken op open vuur zorgt voor enorme risico’s en problemen. Zo ook in Afrika, waar COPD onder moeders en kinderen geen uitzondering is. “Naast het gezondheidsprobleem heerst er nog een probleem, namelijk ontbossing. Koken op open vuur is erg inefficiënt en men weet op een gegeven moment niet meer waar het hout vandaan moet komen. Het laatste stukje bebossing in de buurt gaat er dan aan”, aldus Gerlach.
Engelsman kwam met het idee een gezond kooktoestel te ontwikkelen met zijn Stichting Yepafrica. Samen met studenten van de TU Delft is de Mansa stove in Gambia ontwikkeld . Gerlach heeft een partnerschap met een aantal productiefaciliteiten in Azië en samen besloten ze dit unieke ontwerp te gaan produceren en via franchise constructies te verkopen in Sub Sahara Africa. MANSA BV was geboren. Het resultaat is een kooktoestel waar hout, kooltjes of pallets in kunnen, die optimaal verbranden. Zo kan met minder brandstof gekookt worden en de rookontwikkeling is te verwaarlozen. Inmiddels is de Mansa verkooprijp. De modellen die in Dordrecht op kantoor staan, zien er goed uit, met vrolijke kleuren. De uitdaging is nu betrouwbare partners te vinden in Afrika die de verkoop lokaal gaan coördineren. Inmiddels zijn er goede contacten in Nigeria, Gambia en Senegal en gaat er binnenkort een eerste container vertrekken richting Afrika.
YEP Africa en Mansa BV
Engelsman wilde ook iets maatschappelijks doen, na zijn loopbaan als HR directeur bij Shell, Van Melle en MEXX en richtte de stichting Yepafrica op. YEP staat voor Youth EmPowerment. “Deze stichting heb ik opgericht om, kort door de bocht gezegd, te voorkomen dat gezinnen nog langer hun jonge mannen naar Europa sturen, in levensgevaarlijke bootjes. We willen banen creëren voor deze jongeren in eigen land en zelfredzaamheid op alle mogelijke manieren bevorderen en zorgen dat ze heer en meester worden over hun eigen toekomst.” Inmiddels draaien Gambiaanse jongeren hun eigen opleidingscentrum in Gambia waar 500 jongeren per jaar worden opgeleid en zal er dit jaar gestart worden in Tanzania. Met MANSA BV willen Gerlach en Engelsman o.a. bijdragen aan de groei van Yepafrica en jongeren lokaal een toekomst bieden. MANSA en Yepafrica gaan hand in hand verder om de enorme jeugdwerkloosheid aan te pakken en gezond koken te bevorderen. Twee vliegen in een klap.
Onder de mangoboom
Gerlach kan boos worden om de algemene opvattingen in Europa over de vluchtelingenproblematiek. “De overheden doen nauwelijks iets om jongeren in eigen land een toekomst te laten opbouwen.” Er wordt slechts aan symptoombestrijding gedaan hier. In plaats van mijn energie te steken in boos worden, zorg ik er liever voor dat ik mezelf in de spiegel kan aankijken. Samen pakken we aan wat we kunnen.”
Engelsman schetst hoe YEP hele dorpsgemeenschappen in Gambia voorlicht over de gevaren die kleven aan illegale migratie: “YEP organiseert samen met overlevenden van dergelijke hachelijke tochten informatiebijeenkomsten. De meeste leefgemeenschappen hebben een mangoboom. We houden gesprekken met de lokale bevolking onder deze mangobomen. Daar horen hele families voor het eerst welke verschrikkingen er op de loer liggen, als je je kind wegstuurt naar Europa. Er zijn letterlijk moeders snikkend in mijn armen gevallen, omdat ze zich realiseerden dat zij zelf hun kind de dood in gejaagd hebben.”
Alle hulp is welkom
Gerlach en Engelsman zijn ver gekomen, maar kunnen het niet zonder verdere hulp. “We staan klaar voor massaproductie van de Mansa stove en het opzetten van nog meer learning centres in Sub Sahara Afrika. De combinatie Mansa BV en Yepafrica is goud waard. We zitten alleen zelf aan onze tax, met betrekking tot wat we als bedrijf kunnen investeren aan tijd en geld. Daarom doe ik een hartstochtelijke oproep aan iedereen die wil bijdragen aan ons werk. In het bijzonder aan collega-ondernemers. Als we 100 ondernemers kunnen vinden, die € 2.500,- willen investeren in dit doel, dan kunnen we doorschakelen naar de volgende versnelling.”
Ondernemers die bij willen dragen kunnen contact opnemen via: paul@mansa.eu
Meer informatie is te vinden op: