Dus opeens blijken we allemaal aan de warmtepomp te moeten om onze huizen in de toekomst op temperatuur te krijgen. Een luidruchtig geval ter grootte van een koelkast dat een plaats moet krijgen in woningen die daar niet op gebouwd zijn. En toch moeten we nog draconisch gaan isoleren. Je zou zeggen: een referendumonderwerp om van te watertanden!
Nee, met gas uit Groningen of Rusland kunnen we niet verder. En meteen bij de bouw plaats inruimen voor een warmtepomp lijkt me een fantastische manier om een huis energieneutraal op te leveren. Een nieuwbouwhuis dus! Maar waarom zouden alle bestaande woningen stuk voor stuk energieneutraal moeten worden? Moeten fabrieken, auto’s en vliegtuigen dan ook stuk voor stuk energieneutraal worden?
Bij energie werkt het zo: energie (dus ook warmte) die je nodig hebt, moet opgewekt worden. Maar er is geen doorslaggevende reden om dat op dezelfde plaats te doen. Vaak is het gewoon handiger om energie in grote hoeveelheden op een centrale plek op te wekken en op veel andere te verbruiken. Zo deden we dat altijd en daar is op zich niets mis mee. Met een windmolenpark of zonne-energiecentrale werkt het niet anders.
Zelfs een elektrische auto op de allergroenste stroom is niet energieneutraal. Er passen gewoon te weinig zonnepanelen op het dak. Laat staan een windmolen. En dat hoeft ook niet want net als met de verbrandingsmotor kan je de energie die elders is opgewekt in opgeslagen vorm meenemen. Voor verbrandingsmotoren in de vorm van benzine of diesel, voor elektrische motoren in accu’s of beter in de vorm van waterstof.
Waterstof kunnen we in grote hoeveelheden maken met behulp van elektriciteit opgewekt met windmolens of zonnepanelen. En die zet je neer waar ze de meeste energie opbrengen, en niet in de weg staan of zitten. Een heel verschil dus met een warmtepomp in een huis.
De wereld als geheel energieneutraal maken, daar komen we niet onderuit! Maar dat betekent niet dat elke vierkante meter wereld op zich energieneutraal moet worden. De opgave is om genoeg duurzame energie op te wekken om het verbruik te dekken. Dat verbruik kan nog een stukje omlaag. Maar dat is niet per se een doel op zich. Behalve voor macrobioten.
Om een huis warm te krijgen zijn er zat alternatieven voor de warmtepomp. Je kan vandaag een elektrische cv aanschaffen die op duurzaam opgewekte elektriciteit kan werken. Op termijn kunnen we daar genoeg van produceren. Elektrisch verwarmen is voor de consument met de huidige energieprijzen een stuk duurder dan met gas, maar de prijs van elektriciteit is voor het grootste deel belasting. Dat kan dus anders! Morgen al!
Op zich mooie techniek hoor, zo’n warmtepomp! En als de overheid ons allemaal een warmtepomp door de strot kan duwen, hoeven er minder windmolens en zonnepanelen te komen om te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. Goeie deal voor de overheid. Iets minder goede deal voor ons!
Dus laten we het er met de overheid nog eens over hebben. Via een referendum bijvoorbeeld. Zo’n bindend correctief referendum dat D66 zo graag zegt te willen. Maak eens een beetje haast dan! Voor we allemaal met zo’n gevaarte in huis opgescheept zitten.
De verwarring van de auteur is groot. Een warmtepomp heeft net zo veel met het energieneutraal maken van je woning te maken als een elektrische cv. Een warmtepomp werkt namelijk geen elektriciteit op maar warmte net als een elektrische cv. Alleen is een warmtepomp een factor 4 tot 5 efficiënter dan een elektrische cv, dat betekent minder zonnepanelen als je naast je cv ketel vervangen door elektrische verwarming nog energieneutraal wil worden.
De elektriciteit voor beide apparaten kan centraal of decentraal opgewekt worden. Zelfs als decentraal leidt tot een huis dat op jaarbasis energieneutraal is (bv door zonnepanelen op het dak) zal het verbruik een piek kennen in de winter, als ook de vraag naar warmte het grootst is. Bij een warmtepomp ligt die piek een stuk lager dan bij de
Het is altijd het handigst om een stuk eerst goed te lezen, voor je er op ingaat. Dat een warmtepomp op zich een huis nog niet energieneutraal maakt, daar heb je op zich gelijk in. Maar het inzetten van de warmtepomp heeft veel meer met besparing van elektriciteit in het algemeen te maken dan met de beste oplossing om een huis warm te krijgen. En in bestaande projecten van overstappen op warmtepompen en bij toepassing in nieuwbouw is het in het algemeen wel degelijk de bedoeling om huizen energieneutraal te maken.