Met dank aan tabaksrook, een substantiële dagelijkse dosis alcohol, vet eten, een weinig hygiënische leefomgeving en een langdurig bloembollendieet in de hongerwinter, is mijn oma honderd geworden. Als al deze factoren niet gespeeld hadden, had zij vast een jaar extra geleefd.
Met groene gezondheidsgekkies valt niet te discussiëren. Zij hebben áltijd gelijk.
Gezondheidsgekkies vinden zichzelf de nieuwe supermens. Maar een mens gaat dood. Ondanks onze superieure technologische vooruitgang is de levensverwachting sinds 1860 slechts met vijf jaar gestegen.
Cijfers die gezondheidsgekkies niet leuk vinden. In 1860 overleefden uitsluitend de gezonde kinderen. Wij worden dus slechts vijf fucking jaar ouder. Een welgemeende felicitatie aan de mensheid!
De huidige groengeneratie streeft naar immortaliteit en de medemens die dit streven niet heeft dient de wil van deze ‘natuurmensen’ strikt te eerbiedigen. Van die natuurmensen die op de bank van een psycholoog belanden wanneer zij zich aan een patatje mayo hebben vergrepen, want dát was toch wel lekker.
Om de levensverwachting met een maand te verlengen is er nu de warmtepomp. Mijn collega, natuurmens Maurits, is er vol van. Hij wil graag een maand langer leven.
Ik raakte gisteren in een felle discussie met hem over de warmtepomp. Natuurmensen hebben speciale gaven. Maurits heeft de overtuiging dat er meer energie uit een warmtepomp komt dan je er in stopt. Echt? Ja echt!
Hij vertelde dat hij een half jaar natuurkunde studeerde en ik denk dat het goed is dat hij hiermee gestopt is. De meest elementaire natuurkundewetten, of andere feiten, lapt hij aan zijn laars, om toch vooral gelijk te hebben.
Ook Maurits behoort tot het soort debaters die opponenten de loef afsteken door ze belachelijk te maken met stellingen als: “schrijven begint bij goed lezen”, of, “ik weet niet of jij jezelf tot die vakmensen rekent” wanneer ik hem vertel dat dit mijn vak is en meer van dit soort uitlatingen.
Ik heb het wegens het hoge lachwekkendheidsgehalte uiteindelijk maar opgegeven. Meer warmtepompen betekent minder windmolens en Jezus liep over water. Is de mensheid sinds 1860 ook slimmer geworden? U mag het zelf invullen.
Gezondheidsgekkies hebben áltijd gelijk
Waarde collega Remco, je haastig in elkaar geknutselde reactiestukje was me even ontgaan. Bij deze toch nog een paar hoogst noodzakelijke kanttekeningen. Niet over je nogal vrije interpretatie van mijn stuk, iedereen kan onze discussie over het werkingsprincipe van de warmtepomp nalezen op Facebook. En degenen die minimaal middelbare schoolkennis van natuurkunde hebben (liefst met dikke voldoende op de eindlijst), zullen snappen dat die pijnlijk genoeg voor je is. Al ben je je daarvan kennelijk niet bewust. Wat voor jou misschien maar het beste is. Want voortschrijdend inzicht zit er kennelijk niet meer in. Dan de aangekondigde kanttekeningen bij jouw schotschrift: over je overschatting van vakkennis (betreffende de installatiebranche): tja, een metselaar is geen architect, hoe goed hij bakstenen ook op elkaar weet te stapelen. Dat lijkt me afdoende commentaar. Over je waardering van feiten (ik baseer me nu op je eigen stukje): onze levensverwachting (in Nederland) is sinds 1960 (niet 1860) met acht (niet vijf) jaar gestegen. Bron: wikipedia. Maar jij zal wellicht meer op ‘alternative facts’ vertrouwen.
P.S. Begrijp ik nu goed dat je een groen gezondheidsgekkie bent als je niet per se enthousiast wordt van de warmtepomp (hoe mooi het werkingsprincipe ook is)?
Je hebt vast 5 dagen niet geslapen. Stel je voor, iemand die het niet met je eens is.
Zeer gewaardeerde collega, het ergste is eigenlijk dat je niet leert van je fouten. Want alweer blijkt dat je niet goed leest. Ik schreef juist dat je schotschriftje me aanvankelijk ontgaan was. Anders had ik je natuurlijk meteen terechtgewezen. Er is trouwens meer nodig dan slecht beargumenteerde kritiek om mij uit mijn slaap te houden.
P.S. De volgende keer dat je me me ophaalt voor een vergadering in ons redactielokaal De Brabantse Bitterbal, ben ik gerust bereid je nog een keer uit te leggen hoe dat nou zit met de werking van de warmtepomp. Een uurtje rijden moet toch genoeg zijn om het kwartje ook bij jou te laten vallen 😉
Beste Maurits, iemand de werking van een warmtepomp uitleggen die niet van Herman van Veen houdt lijkt mij een onmogelijke opgave. Dat zit tegen cultuurautisme aan. En het is wederom de altijd aanwezige denkfout bij je. Ik refereer aan ons Facebookfittie. Het zijn toch echt 5 nachten, aangezien je jouw reactie om 01:13 plaatste. Wat dit nu weer met jouw eeuwige stokpaardje – je leest niet goed – te maken heeft ontgaat mij. Ik constateer een groot gebrek aan analytisch vermogen.
Het is echt een serieus leesprobleem Remco! Ik zei dat ik jou iets uit te leggen had, niet jij mij. Ik weet namelijk precies waar bij jou de logica de mist in gaat. Het punt is dat ik het jou uitgelegd moet zien te krijgen voor we bij De Brabantse Bitterbal arriveren. Veel hoop heb ik niet meer, gezien je hardnekkige vasthouden aan opvattingen die van weinig inzicht in de natuurkunde van na de middeleeuwen getuigen. En al helemaal niet sinds aan het licht is gekomen dat je een fan van Herman van Veen bent. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Ik weet dat je dit schreef, heeft wederom niets met mijn leeskwaliteiten te maken. Ik draaide het even om, daar het namelijk zo goed als ondenkbaar dat jij mij de werking van de warmtepomp weet uit te leggen. Als je even de moeite neemt om op de link te klikken zul je eindelijk begrijpen wat mijn vakgebied is. Je gaat Johan Cruijff toch ook niet uitleggen hoe hij een pass moet geven!
http://www.skt.be/nl-19834-skt-grote-koelinstallaties.html
Ik had het begrepen, Remco. Want in onze ‘discussie’ zet je tot nu toe alles op zijn kop. Dus waarom zou dit een uitzondering zijn? Co Adriaanse zei ooit over Marco van Basten (die trainer wilde worden): ‘een goed paard is nog geen goede ruiter!’ Ik zou zeggen: je hebt laten zien dat jij eerder een Marco van Basten bent dan een Johan Cruijff 😉
Ik heb de link geopend en nu blijkt dus dat je ervaring hebt met
installeren van koelinstallaties en kennelijk niet met warmtepompen. Is niet zo erg want zelfde werkingsprincipe. En het illustreert weer heel mooi wat jij steeds maar blijft negeren! Dat de warmte die aan het ene medium wordt onttrokken (in het geval van de warmtepomp is dat de buitenlucht) pure winst oplevert in het andere (de lucht in huis). Om dezelfde ruimte te verwarmen met een warmtepomp is in principe maar een kwart van de energie nodig vergeleken met de situatie waarin gas verbrand wordt in een gas-cv. Of die van een elektrische cv waarin dus elektrische energie in warmte wordt omgezet (op dezelfde manier als bij een straalkacheltje). Die warmte die uit een warmtepomp komt, hoef je namelijk niet uit andere vormen van energie te halen, die is er al! Je pompt hem alleen naar binnen. De energie die het kost is die van dat proces. Ik verzin dit niet, om met Silvia Witteman te spreken (https://www.vaillant.nl/consument/kennis-en-advies/warmtepompen/) In de toekomst is er geen gas meer, alle energie die we duurzaam opwekken is elektrisch. Een warmtepomp vraagt voor dezelfde warmteopbrengst in principe maar een kwart van de energie die een elektrische cv vraagt. Dus een kwart van de zonnepanelen, een kwart van de windmolens. En als het tegenzit wat meer dan een kwart. Maar nooit evenveel. Ik heb je hetzelfde al een paar keer aan het verstand proberen te brengen, maar op een of andere manier wil jij dat zo voorstellen alsof ik warmte uit het niets tevoorschijn tover. Maar als je voor deze keer heel nauwkeurig leest (ik weet dat het moeilijk voor je is) dan moet je het hiermee eens zijn. En anders moet ik je helaas degraderen tot een niveau onder Marco van Basten (wat trainerscapaciteiten betreft). Ik wens je sterkte!