Je herkent ze niet, maar ze zijn er genoeg. Zelfs in jouw eigen omgeving lopen er een paar rond die ‘het’ zijn – al zullen ze er zelf niet mee te koop lopen. Er is ook niks mis mee en als je het niet weet, dan zul je het ook niet aan ze zien.
Ik heb het over mannen die ‘geholpen’ zijn. Oftewel: de knoop erin. De leidingen doorgebrand. De toevoer afgesneden. Kortom, gesteriliseerd. In mijn eigen omgeving kan ik er een paar aanwijzen. Hoewel ik er vroeger – en eigenlijk nu nog steeds – gillend van weg ren kan ik er tegenwoordig wel meer begrip voor opbrengen dan voorheen.
Waar ik altijd dacht dat deze gasten thuis met een venijnige bitch vol zaadnijd zaten opgescheept, is dat inmiddels weggeëbd. Twee kinderen verder kan ik er inkomen dat ‘geholpen worden’ ook uit eigen belang kan zijn en dat er niet persé een kwaai vrouwmens het vuur aan jakkert omdat ze biologisch wisselgeld wil voor én alle jaren dat zij de pil heeft geslikt én een, twee of wie weet hoeveel zwangerschappen heeft doorstaan.
Primair wil een man zich voortplanten, maar zodra dit is gebeurd en hij getekend is door niet aflatend babygehuil in lange nachten, de eindeloze geur van peuterpoepluiers en aanverwant dreumesleed, dan weet de man: zo, het is mooi geweest. Tenzij hij Mick Jagger heet.
Om niet nogmaals geconfronteerd te worden met het vruchtbare resultaat van seksuele handelingen – bedoeld of per ongeluk – kan hij er voor kiezen het heft in eigen handen te nemen (nee, niet op die manier) en zijn zaakje laten afsluiten. Slimme zet, al zal het vooruitzicht van helse pijn en ongemakken die je gratis bij de ingreep krijgt het gros onherroepelijk tegenhouden op de stoepen van de klinieken.
Voor hen en alle andere mannen die met de gedachte spelen om hun vruchtbaarheid op hold te zetten is er nieuws: de mannenpil. Een fenomeen dat zich al jaren om de zoveel tijd aandient, overigens, en ook dit keer is het opnieuw echt helemaal waar. Als het aan Australische wetenschappers ligt, tenminste. Zij zijn bezig met de ontwikkeling van een mannelijke anticonceptiepil die in het meest gunstige geval over vijf jaar op de markt is.
Geen idee of het allemaal gaat werken zoals beoogd. We merken het wellicht zodra het Australische geboortecijfer plots subtiel begint te dalen. Good luck, mates.