Een paar jaar geleden was het Jumbo in mijn woonplaats die de bloempap uit het assortiment schrapte. Deze zomer volgde Albert Heijn. In een Coop ergens diep in Brabant stonden ze nog, de halveliterkuipjes van Melkunie, ontdekte ik deze zomer. Maar waar vind je een een Coop als je hem nodig hebt?
Het is niet mijn lokale AH die me voor het blok zet, het is een beslissing van hogerop, meldde de eigenaar van het desbetreffende filiaal. Hij had me graag van dienst willen zijn, maar het wordt hem vanuit Zaandam onmogelijk gemaakt. Ongelogen! Wat hebben griesmeelpap, havermoutpap, gortepap en rijstepap voor op een Oudhollands product als bloempap?
Ik zal niet de enige zijn met dit probleem, dacht ik toen. Wat moeten al die arme huisvrouwen hun mannen en kinderen nu voorzetten na de boerenkool met worst? Want ik weet best dat jullie lang niet allemaal van die carrièrebitches zijn! Wij mannen van HMD zouden geen echte mannen zijn als we niet meedachten met de huisvrouw. Ik heb het op me genomen om jullie probleem op te lossen.
Wat ze bij Melkunie kunnen kan een goede huisvrouw beter (met een beetje hulp van HMD)! Een echte huisvrouw die haar man en bloedjes van kinderen nog net als vroeger gelukkig wil zien. Omdat ze het als haar taak beschouwt ze het beste te bieden en daar alles voor over heeft. Wat mij betreft mag een carrièrebitch ook meelezen, maar ik waarschuw alvast: het is geen kwestie van de blender klaarzetten, even wat spullen bij elkaar donderen en klaar is kees.
Bloempap is in principe een eenvoudig gerecht, maar je kan er flink de mist mee ingaan als je het niet met aandacht en toewijding klaarmaakt. Het wordt gemaakt van karnemelk en bloem. Karnemelkse bloempap heet het eigenlijk. Ik vond wat receptjes op internet, probeerde ze uit en verbeterde ze. Voor jullie gemak.
Het idee is dat je bloem mengt met karnemelk en het geheel verhit. Het is de kunst om een gebonden pap zonder klonten te krijgen. Na uitgebreid experimenteren kwam ik tot het volgende: op een liter karnemelk gebruik je 80 gram tarwebloem. Met minder bloem wordt de pap dunner, met meer dikker. Dan kan je zelf uitrekenen hoeveel je voor een halve of kwart liter nodig hebt. Een beetje huisvrouw kan dat uit haar hoofd.
Je mengt de bloem met een deel van de afgemeten karnemelk tot een dik papje, je roert of klopt tot de klonten eruit zijn. Dan verhit je het even (bijvoorbeeld 30 seconden) in een kommetje in de magnetron (pannetje op het vuur kan ook, maar let op aanbranden en blijf roeren!)
Je haalt het kommetje na de eerste keer kort verhitten weer uit de magnetron en roert opnieuw tot het papje weer glad is. Het papje wordt dikker door het verhitten dus voeg tussendoor karnemelk toe. Het papje moet vloeibaar blijven, niet stroperig worden.
Na een aantal ronden voeg je de laatste karnemelk toe, verhit tot het bijna kookt. Dan heb je een bloempap die makkelijk kan wedijveren met die van Melkunie. Voeg tenslotte echte suikerstroop (vooral geen keuken- of appelstroop!) toe, dat mag schenkstroop van van Gilse zijn. Je man en kinderen zullen je dankbaar zijn!
Goeie dikke karnemelkse bloempap met een flinke klodder stroop, na een bak zelfgemaakte erwtensoep is de bom.
Ben benieuwd naar die erwtensoep!
Lieve Mona,
Heb je ook het recept voor boekweitpap; ik krijg alleen maar klonten. En moet ik dan boekweitmeel gebruiken of boekweitgrutten. Ik zit echt in mijn maag met dit probleem. Help.
Beste M,
Ik kan je helaas niet helpen aan een recept voor boekweitpap. Ik deel alleen recepten die ik zelf heb samengesteld of in ieder geval bereid en (in bijna alle gevallen) ge-optimaliseerd. Als je een beroep op Google doet, vind je vast wel iets van je gading. Klonten voorkom je in bijna alle bereidingen op dezelfde manier als bij bloempap. (of bij cacao). Begin met een dik papje, daar klop je de klonten het makkelijkst uit. Wanneer het papje vrij van klonten is, leng je het verder aan tot de gewenste dikte. Ik hoop dat ik je hiermee al een stukje op weg geholpen heb.
Succes!