
Bron: Pixabay.com
Haar groeit op de vreemdste plekken. Zeker als je wat ouder begint te worden, beginnen je wenkbrauwen ineens op borstels te lijken en groeit er zelfs haar op je oor en uit je neus. En dat terwijl met de tijd, de haarlijn op menig mannenhoofd zich gestaag terug begint te trekken. Lichaamshaar is dus een teken van ouderdom en het verwijderen van overtollig haar is voor velen dan ook een verwoede poging om vadertje tijd en moeder natuur te bevechten. Maar hoe ver moet je daar in gaan?
Seksualisering van het kinderlichaam
Van kleins af aan wordt vrouwen verteld dat lichaamshaar niet mooi is en dat het maar beter is om je benen en oksels te scheren. Als je als vrouw alle schoonheidsidealen correct opvolgt, dan behoor je uitsluitend op je hoofd haren te hebben en dan bij voorkeur ook nog een fraaie bos met golvende lokken. Waar je ook kijkt en hoe goed je ook zoekt, vrouwen met behaarde oksels, benen, onderarmen of ‘derde oksel’ zijn vrijwel onvindbaar.

Bron: www.pixabay.com
Vrouwen die zich fel verzetten tegen de haarloze norm, worden weggezet als eco-feministes. Toegegeven, het vereist moed om ten strijde te trekken tegen de sociale druk en ergens hebben deze Dama Quixotes natuurlijk ook een punt. Want als borstels boven je ogen een teken zijn van ouderdom, wat voor signaal geef je dan af met een haarloos lichaam? Haargroei op intieme plekken, is immers wat een volwassen vrouw onderscheidt van een kind.
Volgens de seksuologe Goedele Liekens, die de schaamte voor schaamhaar ooit beschreef in Het Vaginaboek, staat die trend in verband met ‘de seksualisering van het kinderlichaam’, zoals zij het noemt. “Het verwijderen van schaamhaar is niet zomaar een modegril. Het is de uiting van een pervers schoonheidsideaal: dat van een prepuberaal lichaam, waarbij ook schaamhaar taboe is.”
Maar ook wij mannen lijken niet te kunnen ontkomen aan een haarloos lichaam. Dat is op zijn minst opmerkelijk, in een periode waarin gezichtsbeharing enorm trendy is. Steeds meer mannen laten haren professioneel verwijderen van hun borst, rug, schaamstreek en tussen de billetjes. Geen enkel lichaamsdeel lijkt te worden gespaard van waxen, ontharen, epileren of lazeren.
De schaamstreek
Toegegeven, lichaamshaar lijkt heden ten dage weinig functie meer te hebben. Alle zoogdieren hebben lichaamshaar, maar wij mensen kunnen prima zonder. We hebben het niet nodig voor lichaamswarmte, noch voor persoonlijke hygiëne.
Natuurlijk heb ik ook weleens gedacht dat ik mijn ballen niet meer zou scheren en mijn schaamhaar welig zou willen laten tieren. De haren in onze intieme regionen zouden immers feromonen vasthouden, wat ons onbewust woestaantrekkelijk zou maken voor partnermateriaal. Maar uiteindelijk overwon ook bij mij het schoonheidsideaal van kaalheid en liet ik het scheermes uiterst voorzichtig langs mijn kroonjuwelen gaan.
Het is en blijft echter toch een hekel punt. Er zijn felle tegenstanders van elke vorm van schaamhaar. Ik heb eens een vrouw gekend die weigerde het bed te delen met een man die niet volledig was ontdaan van lichaamshaar. Voor haar stond het vinden van een haartje dat vastzat aan een scrotum ongeveer gelijk aan het vinden van een haar op de WC bril in een openbaar toilet van een aftands café.
Toch verschillen de opinies over wat nog sexy, mannelijk en toch hygiënisch is. Cameron Diaz zei ooit dat een volwassen vrouw tenminste iets van haar zou moeten laten staan, bij wijze van natuurlijk vijgenblad. Anderen vinden dat het lichaam volledig smooth moet zijn, zelfs op de eerste date (want je weet immers maar nooit). Maar hoe zit dat bij de man?
Wat mag, en wat moet?
Een beetje man laat op zijn minst één keer in zijn leven een flinke hipsterbaard staan. Maar zodra er sprake is van enige vorm van kaalheid op het hoofd, dan moet de tondeuse er rigoureus overheen. Haar op de rug is een no-go, als je tenminste niet bestempeld wenst te worden als ‘bear‘. De borst moet ook kaal, maar de oksels liever niet. Het schaamhaar moet op zijn minst gekortwiekt, maar de ballen moeten volledig kaal, evenals de anus. Maar de benen mogen dan weer wel begroeid, tenzij je een professionele wielrenner bent.
Beharing bij mannen ontstaat door het mannelijk hormoon testosteron. Vrouwen zouden volgens evolutiebioloog Mark Nelissen hun haren willen verwijderen omdat het dientengevolge een teken zou zijn van mannelijkheid.
Kijk, dat vrouwen dapperheid moeten hebben om lichaamshaar te laten groeien, dat is nog tot daar aan toe. Maar het hele lichaamshaarprobleem is nu ook definitief overgewaaid naar het mannelijke domein. En dat begint problematische vormen aan te nemen. Want wat is nog acceptabel, en wat niet? En hoezo moeten mannen haren verwijderen, als dat juist ook een teken van mannelijkheid is?