Het klimaatakkoord blijft een heikel puntje voor mensen die zichzelf niet links vinden. Het is gemakkelijk om iedereen af te serveren als klimaatdrammer. Er is toch sneeuw gevallen, wat zeuren ze nou? Maar die houding is verdomd lastig vol te houden wanneer het land waar je woont zover onder de zeespiegel ligt.
Inmiddels heb ik wel vrede met het feit dat Tilburg aan zee komt te liggen. Dat we afscheid nemen van Amsterdam of dat het nog even doorgaat als eilandje is iets wat elke dag dichterbij komt. Ik vind dat geen groot probleem.
Voor de minder linkse mensen, want rechts mag je niet meer zeggen, is het lastig. Normaal is het zo dat de vervuiler betaalt. Maar wie ga je precies je rekening sturen van je ondergelopen grachtenpand? Er zijn talloze bedrijven in en om Nederland die letterlijk bakken met geld verdienen door winstgevend bezig te zijn en bedoeld of onbedoeld het klimaat schade toebrengen. De afgelopen kabinetten hebben ervoor zorg gedragen dat dit wordt beloond. Want geld verdienen is minder links.
Na jarenlang vakkundig wegkijken is er meer asfalt gekomen, meer internetmogelijkheden. Nog meer infrastructuur betaald van belastinggeld zodat grote conglomeraten hier netjes de miljoenen kunnen verdienen die via belastingconstructies worden weggesluisd. Dat moet kunnen, want als je dat niet vindt, ben je links. Blijkbaar is dat erg.
Ontwikkelingshulp was ook links. Tot de migrantenstroom op gang kwam. Toen leek heel even alsof de minder linkse mensen daar ook het nut van zouden inzien. Maar gelukkig bleef de dissociatie van oorzaak en gevolg gelijk. Minder linkse mensen roepen tegenwoordig om een fort Europa. Dat is een muur zoals Trump die wil, maar dan om heel Europa.
Hoe ze dat precies willen doen weet niemand, want ze willen over het algemeen ook nog eens uit de EU stappen. Waarschijnlijk wint de eerste die roept dat Afrikanen de muur om Europa moeten betalen, de volgende verkiezingen.
Het klimaatakkoord probeert wanhopig de CO2-uitstoot in te dammen. Dus minder vlees eten en iedereen moet van het gas af en een elektrische auto kopen. Geen woord over zware industrie of kolencentrales. Die moet je met rust laten. Want industrie aan willen pakken is extreem links. En links is een scheldwoord geworden. Dat vinden met name niet zo linkse mensen die niet schromen om wel te genieten van de voordelen van links beleid. De niet zo linkse mensen kunt u straks, wanneer Amsterdam een eiland is geworden, gemakkelijk herkennen. Die zwemmen recht naar hun gesubsidieerde elektrische auto.