
Bron: New York Times (klik voor vergroting)
Misschien niet helemaal de juiste reactie, maar toen ik dit kaartje bij een artikel in de New York Times zag moest ik wel lachen. Wetend dat het genoeg Nederlanders op de kast gaat krijgen.
Is Utrecht eens wereldnieuws, wordt het behandeld als een Amsterdamse buitenwijk.
De keuze van de wereldberoemde krant lijkt me een logische. Wat weten wij bijvoorbeeld over de steden rond New York? We zouden hetzelfde doen.
Toch denk ik dat de situatie hier iets anders ligt dan in veel andere landen. De relatie met de hoofdstad is volgens mij iets ingewikkelder. Zo’n kaartje doet hier volgens mij meer pijn in het buitengebied.
Neem bijvoorbeeld Kopenhagen. Die stad slokt ook alle aandacht op als het over Denemarken gaat. Dat is alleen veel logischer. Een op de vijf Denen woont er ook, tegenover een op de twintig Nederlanders in Amsterdam. De regering zit er ook.
In Engeland is de status van de hoofdstad eveneens vanzelfsprekender. Net als in Frankrijk. Dat Londen en Parijs alle aandacht opslokken is weinig controversieel, als je ze met het relatief onbeduidende Amsterdam vergelijkt.
Amsterdam valt misschien meer in het rijtje New York, Istanboel, Sydney en Toronto. Met het grote verschil dat dat helemaal geen hoofdsteden zijn. Dat is zo vreemd aan de stad waar ik nu bijna vijfentwintig jaar woon. Zover ik weet is het de enige hoofdstad op aarde waar geen nationaal parlement is gevestigd.
Alleen omdat de vrouw van Napoleons broer lang geleden niet in Den Haag wilde wonen werd ‘ons’ stadhuis plots paleis. Bijbehorend koninklijke hoffelijkheid is echter nooit meeverhuisd. Wel de titel hoofdstad.
Je ziet het nog aan de bewoners. Typische republikeinen. Ongepolijste types. Zeker die authentieke Amsterdammers die tegenwoordig veelal in Almere en Purmerend wonen, maar ook wel aan die in Amsterdam-Zuid. Hier gezien als een sjieke buurt, maar niet te vergelijken met de bourgeoisie in Londen of Parijs. Dat klassenverschil kennen we hier niet. Daarvoor moet je eerder – nog altijd – in Den Haag zijn.
Een oud collega van me, uit Brussel, kon dat niet uit staan. Hier aarden lukte hem niet. Alle Amsterdammers waren hem veel te lomp. Te ongemanierd. En ik begreep hem direct. Hij heeft gelijk ook.
Ik denk dat de moeizame relatie tot de rest van het land met deze zaken te maken heeft. In zekere zin is de culturele afstand niet groot genoeg. Afgunst licht dan op de loer. Amsterdam speelt Londen en Parijs, maar is in wezen niet meer dan een ontploft Badhoevedorp.
Misschien verklaart het ook mijn ongegeneerde gegniffel bij het zien van dat kaartje bij zo’n vreselijk nieuwsitem. Toch knap voor zo’n onbeduidend dorp.
Het komt ook door de marketing van Amsterdam, die Zandvoort als Amsterdam Beach aanprijst en meer van dat soort gelul. Qua toerismespreiding overigens best slim bedacht. Behalve dat het niet werkt haha…
En nou ja, het is altijd beter dan dat een buitenlandse oetlul Nederland een provincie van Denemarken of iets in die geest noemt.