Alleen een zieke geest met een uitgesproken smaak voor humor bedenkt dit: vandaag, 11 april, is het zowel Wereld Parkinsondag als Kaasfonduedag.
Kijk, 365 dagen zijn er natuurlijk veel te weinig om jaarlijks bij allerlei zinnige en onzinnige zaken stil te staan. Chocolademoussedag of Vind Een Regenboogdag die eerder deze maand plaatsvonden kunnen ons persoonlijk keihard gestolen worden. Chocolademousse mag voor veel vrouwen een hemels gerecht wezen of een tongstrelend smaakorgasme veroorzaken, de meeste mannen vinden het maar niks. Welke onverlaat ooit bedacht dat een stevige reep chocolade ook leuk zou zijn in een machtige schuimvariant die je met te klein bestek uit een truttig schaaltje eet weten we niet, maar bij ons hoeft ‘ie niet langs te komen.
Om over regenbogen nog maar te zwijgen. Hallo, we zijn geen schizofrene troetelbeertjes op zoek naar een niet-bestaande pot met goud.
Nee, dan vandaag. Op Wereld Parkinsondag staan we stil (no pun intended) bij de ellendige aandoening die de Ziekte van Parkinson is en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor Parkinsonismen. Het is een vreselijkte ziekte waarbij hersencellen afsterven waardoor mensen zich anders gaan gedragen of vergeetachtig worden. Ongecontroleerd dwangmatig trillen van ledematen is een van de herkenbare uitingen.
Tegelijkertijd slaan kaasliefhebbers vandaag in binnen- en buitenland aan het kaassmelten of het een lieve deugd is, om er vervolgens hompen brood doorheen te soppen en op te eten. Nog zo’n concept dat ik nooit volledig heb begrepen.
Ik ben een fervent kaasliefhebber maar dat kaasfonduen doet me niks. Lange tijd dacht ik dat je in die kleverige bende stukjes kip of biefstuk moest laten garen, met zoals bij ‘gewoon’ fondue. Pas later drong de werkelijke essentie tot me door.
Eigenlijk is kaasfondue maar een mislukt gerecht. Waarom mensen het leuk vinden om brokken lekkende tosti met elkaar te eten zal ik dan ook nooit begrijpen. Los van dit alles hopen we hier dat Wereld Parkinsondag en Kaasfonduedag intens met elkaar worden gevierd. We zien de filmpjes graag tegemoet!
Probeer het eens met groente in plaats van stukjes brood. Beetgare bloemkool, prei, sperziebonen en rauwe stukken komkommer en verder elke groente die je maar kan verzinnen in combinatie met kaasdip. Echt lekker.
Ik kwam tot ‘groente’.
Nu nog proberen
Ik ga vooralsnog eerst aan de slag met de satéfondue. Ken je die? Daarbij heb je dus spiesjes met saté ayam, kambing en dagin van de grill, om ze daarna lekker te soppen in een fijne teil spicy satésaus. Beetje atjar en seroendeng on the side, pannetje rijst en stokbroodjes erbij en selamat makan dulu. De satéfondue gaat het helemaal worden deze zomer, Saskia!
Het water loop me in de mond. Nee, ken ik niet. Wanneer mag ik aanschuiven? Of heb je anders tenminste een recept(ensite)?
Maar goed, ik ben dus dol op eten. Bijna alles.
Laat de kaas gewoon weg dan eet je best lekker