Mannen janken te weinig en zijn daardoor alsmaar boos. Ik denk dat Sunny Bergman die stelling met Man Made poneert om mannen boos te maken. Of om ze aan het janken te krijgen, dat wil ik toch in het midden laten. Maar goed, ik trap daar natuurlijk niet in, want er zou een bevestigende werking vanuit kunnen gaan.
Nee, wanneer je je afvraagt hoe hedendaags propagandistisch materiaal in elkaar steekt, dan zijn Sunny’s ‘documentaires’ prachtig studiemateriaal. Zo ook Man Made, haar laatste (wederom behoorlijk activistische) werk over het juk der traditionele mannelijkheid waar ik, als man, onder lijd.
Heb ik al die jaren van die gifbeker gedronken? Bedankt dat je me hierop attendeert, Sunny! Ik had niet in de gaten dat ik mijn hele leven gebukt ging onder een schadelijke genderrol. Wellicht omdat ik totaal andere oorzaken vals heb beschuldigd van al het leed dat ik gedurende mijn bestaan heb beleefd.
Ja, het is erg typisch dat ik eerst overtuigd moet worden dat zoiets als toxic masculinity (giftige traditionele mannelijkheid) bestaat, voordat de oplossing – waarvan ik niet eens wist dat ik ‘m nodig had – kan worden verkocht. Precies hetzelfde als de lelijke truien dragende TellSell-held Amazing Mike.
‘Worden jouw messen ál-tijd bot wanneer je blikken sperziebonen doorsnijdt? Nou, dat gebeurt je nu écht nóóit meer, hoor! Met de Titanium Cutlery 2000 snijd je zo door 12 blikken Bonduelle, het chassis van een Volvo S40 én een klassieke Griekse zuil van écht marmer! Én het mooie is, daarna kun je nog steeds flinterdunne plakjes van deze overrijpe tomaat snijden. Kijk maar!’
Het verschil is dit: dat die messen toch bot worden, weet je eigenlijk wel. Maar bij Man Made moet je zelf scherp blijven, want continu worden uitlatingen gedaan die zonder kritisch weerwoord voor waar worden aangenomen. Zo wordt de ‘testosteronmythe’ ontrafeld, omdat de travestieten en balletdansers de hoogste testosteronwaarden blijken te hebben?
Nee! Gewoon nee! Testosteron speelt o.a. een rol bij de libido van zowel mannen als vrouwen. Maar het bevordert ook de groei van spieren. Daarom gebruiken bodybuilders het. Daar worden ze wel agressief van. Of dat komt doordat de teelballen verschrompelen. Desalniettemin, daar komt hoogstwaarschijnlijk de term testosteronbom vandaan. Wat mogelijk heeft geleid tot de discrepantie tussen wat leken denken te weten en wetenschappelijke kennis.
Maar het belangrijkst: als we weten dat niet het niveau van het oestrogeen (hét vrouwelijke hormoon), maar de fluctuaties stemmingswisselingen bij vrouwen teweegbrengen. Waarom willen we dan bij testosteron (hét mannelijke hormoon) alleen het niveau weten?
Echter, ik vind het meest storende dat Sunny zich niet heeft gebogen over de belangrijkste vraag. Hoe kan het dat wereldwijd álle volkeren, afzonderlijk van elkaar, inwijdingsrituelen naar mannelijke volwassenheid hebben ontwikkeld? Jongetjes moeten eerst de overgangsriten succesvol afronden om man te worden. In tegenstelling tot meisjes welke, in de meeste culturen, vrouw zijn vanaf de eerste menstruatie.
Dus misschien heb je toch wel een beetje gelijk, Sunny. Het is niet makkelijk om man te zijn!