
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
Er is een land, niet ver bij ons vandaan. Het is geen land als andere landen, het is niet tastbaar. Er staan geen borden aan de grens, zodat je weet dat je er bent. Er zijn geen grenzen, regering of politie. Moneyland is een verborgen land, dat zich verschuilt tussen de andere landen.
Het is het land van de ultrarijken, een land dat je op geen enkele kaart zult vinden. Overal in de wereld vind je her en der kleine snippertjes van dit land, verscholen in de villawijken. De inwoners zijn zakenmensen, werkend voor multinationals die over de hele wereld actief zijn. Ze kennen geen grenzen, letterlijk en figuurlijk. Ze leven in een vrij land, er zijn geen regels. Misschien één: nog meer rijkdom vergaren.
Moneylanders zijn niet gebonden aan wetten, ze kennen de mazen en betalen geen belasting, of heel weinig. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun daden, ze worden niet geconfronteerd met de consequenties ervan. Het is de ultieme vrijheid!
Londen en New York zijn favoriete stekjes voor de Moneylanders, omdat ze hier met hun rijkdom kunnen pronken. Ze kopen voetbalclubs, of warenhuizen, en bouwen wolkenkrabbers.
Het is van alle tijden, een kleine elite die zichzelf verrijkt en wil pronken. Ze hebben nooit genoeg, alle rijkdom van de wereld is niet genoeg om hun hebzucht te bevredigen. De Romeinse republiek was erop gebaseerd, op de elite die als doel had rijkdom en roem te vergaren, door nieuwe gebieden te veroveren en te plunderen. De plebs werden tevredengesteld met brood en spelen.
Om te laten zien hoe rijk en geweldig ze waren, bouwden ze prachtige tempels, paleizen en kastelen. Daar hebben we onder andere het Colosseum en het Pantheon aan te danken. Uit andere tijden heeft ons dat Versailles, het Paleis op de Dam en de grachtenpanden opgeleverd. Allemaal uitingen van rijkdom, vergaard ten koste van anderen.
Het is de wereld die wordt beschreven door Oliver Bullough in zijn gelijknamige boek. Het is een ontluisterende tocht door de wereld van hebzucht, een wereld voor pracht en praal, vol schoonheid als je even vergeet welke prijs ervoor betaald is.