
eigen foto gve
Ziti al Forno, da’s de ovenschotel waar men het altijd over heeft in “The Soprano’s“. Ik heb een recept hiervan en geloof me, dit wordt je favoriete recept. Het kost nogal wat tijd om te maken, maar je kan het invriezen. Als je nog wat over hebt. Maar ik heb nog nooit een restant mogen invriezen.
Brabanders noemen dit recept overigens “Ja ziti“.
Een goede schotel, voor 6 hongerige mensen, maak je met de volgende ingrediënten:

eigen foto gve
De saus.
- 1 Kilo tomaten;
- een goede hand vol basilicum;
- 1 flinke ui;
- goed veel knoflook (4 grote tenen);
- 1 groot blik tomatenpuree;
- 1 bouillon blokje.
De balletjes.
- 6 ons half om gehakt;
- 2 tenen knoflook;
- een goede hand peterselie;
- op gevoel flink veel zout en peper;
- flinke hand paneermeel (ongeveer 50 gram);
- geraspte parmazaan. Zelf raspen, want die voorgeraspte toelie bevat alleen maar meel. Ranzig. Doe maar 50 gram versche kaas!;
- 2 middelgrote eieren. Ongeveer het formaat dat in een volle balzak zit.
Overigen.
- 600 gram ziti. Maar da’s nergens te vinden, dus pak gewoon een zak rigatoni, of penne;
- 3 ons mozzarella, of meer. Want deze kaas zorgt voor de vettige slierten aan je vork;
- pakje ricotta;
- de rest van je driehoek parmazaan.
Oké. Beginnen met je recept. Zorg dat je alle tijd hebt, want je bent wel een dagje bezig.

eigen foto gve
Snij je ui en je knoflook heul erg fijn. Ik doe er altijd nog wortels en bleekselderij bij, want dan heb ik het gevoel dat ik veel groente eet. Of, zoals mensen die dood moeten vaak gekscherend zeggen, “groentjes erbij“. Bak deze “groentjes” even op hoog vuur aan in een flinke scheut olijfolie. Doe er op het laatst de tomatenpuree bij. Als je deze aanbakt komt er veel meer smaak uit die rode prut.
Meer smaak = meer succes!
Snij je tomaten in grove stukken en gooi ze erbij.
Zet het vuur laag. Vul het prutje aan met twee glazen water. Of, zoals ik altijd doe, 1 glas water en een glas balsamico azijn. Ook weer vanwege de smaak.
Verkruimel nu ook je bouillonblokje er overheen. Of meerdere blokjes, als je van zout eten houd.
Snij je basilicum fijn en gooi het in de pan.
Beetje roeren, deksel op het dekselse goedje, en pas na minstens 2,5 uur de deksel er weer afhalen. De saus is dan goed dik.
Ga nou niet 2,5 uur lang masturberen, maar begin alvast met het maken van je balletjes.
Time management; oh zo belangrijk.

eigen foto gve
Hak de tenen knoflook fijn, net zoals de peterselie en rasp 50 gram parmazaan. Gooi alle ingrediënten in een kom. Zorg wel dat je de eieren eerst even breekt. Anders knisperen je ballen zo. Is niet prettig.
Kneden met die handel. Gewoon met je handen; het is je moeder niet. Als alles goed gemengd is rol je balletjes. Zo groot als een flinke knikker. Daarna bakken zodat er een donkere korst ontstaat. De binnenkant hoeft nog niet doorbakken te zijn, want je ballen gaan nog minsten een uur de oven in.
Gooi je ballen een half uur voordat je saus klaar is bij je saus. De smaken van je vlees mengen dan wat meer met je saus. Gooien doe je met beleid, anders zit je keuken vol rode spetters.
Dan kook je je pasta. Iets korter dan al dente. De kooktijd staat op de verpakking.
Maar zorg dat je de pasta pas kookt, zo’n 10 minuten voordat je saus klaar is. Je moet namelijk een soeplepel van het kookvocht van je pasta bij je saus gooien. Dat bindt je saus namelijk als een modderfokker.
Giet je pasta af. Niet afspoelen daarna, want je maakt Italiaans spul. Italianen spoelen hun pasta niet af. De doodstraf staat daar op.
Maar kijk maar wat je doet.
Giet ongeveer de helft van je tomatensaus bij je pasta en doe hetzelfde met al je ballen. Rasp ook nog de helft van je overgebleven parmazaan over de pasta. En mengen maar!
Verwarm nu je oven voor, op 180 graden.
En dan begint het echte leuke werk! Stapelen!
Pak een flink ovenschaal. Begin met een klein laagje tomatensaus. Dan de helft van je pastamengsel. Daarover strooi je de helft van je ricotta en de helft van je mozzarella. Ik snijd de mozzarella altijd van tevoren in kleine stukjes, maar als jij jezelf echt een hele goede verdeler vind, doe je de sappige klont kaas lekker met je handen scheuren. Viespeuk.
Herhaal dit geintje, maar eindig met het laatste restje saus dat je hebt staan. Rasp de helft van de overgebleven parmazaan over je schotel. Verpak je schaal in aluminiumfolie en plaats hem 45 minuten in het midden van je oven. Daarna haal je de schaal eruit en je haalt de folie eraf. Rasp het laatste beetje parmazaan er overheen en zet het geheel nog eens een 20 minuten in de oven. Er ontstaat nu zo’n knapperig korstje bruin. Als er bubbeltjes aan de rand van je schaal verschijnen is je eten klaar!
Eigenlijk moet je de schotel weer verpakken in folie en nog 10 minuten laten staan, maar vanaf nu heb je gewoon teveel honger om te wachten.
Aanvallen!
Tnx. Ik ga t maken als t kwijl wat nu uit mn mond loopt is opgedroogd
Thanks! Interesse in andere recepten? Ik tover nog weleens wat uit mijn pannetjes.
Ziet er lekker uit! alleen die hele tomaten ben ik geen fan van ivm structuur van said tomaten. Een alternatieve oplossing voor dit?
En meer recepten zou heel leuk zijn 🙂
Je zou de tomaten kunnen vervangen met een paar potten passata. Minder gezond, maar dit recept is niet bedoeld om tijdens een dieet te knagen.
Als ik bij je kom eten voor het kneden van je moeder oh nee de ballen wel eerst ringen af en handen wassen
Als geboren en getogen Brabantse nog nooit gehoord van Ja ziti