Wij mannen houden van barbecueën. Dat mag na ettelijke blogs op dit platform wel duidelijk zijn. En waar we je de ene keer om de oren slaan met ons grillfanatisme of lofzang over epische stukken gebraad bedienen we zo af en toe graag met een heus recept. Dat doen we sowieso ook al langer als vandaag, getuige de smakelijke ziti al forno die onze Gabriël je onlangs serveerde.
Wat betreft de barbecue komt een echte vent niet weg met prefab gemarineerd vlees van de buurtsuper. Zo’n spekfakkel die drie keer door een bak zout met paprikapoeder is gerold, daar gaat een mensenhart niet sneller van kloppen. Deze zal eerder de uitwerking van een infarct met zich meebrengen. Nee, goede vlezen en kundige marinades, daar gaan we zelf voor aan de slag.
Niet alleen vlees trouwens, want ook vis en aanverwante zeedieren vormen prima input voor de barbecue. Neem bijvoorbeeld de tiger shrimp. Van die grote, prehistorisch ogende zee-insecten van aan aangenaam formaat. Zelf haal ik ze bij de Aziatische supermarkt, waar een doos (850 gram) nog voor een fatsoenlijke prijs over de toonbank gaat. Gewoon van die joekels met kop en alles. Thuis laat ik ze rustig ontdooien om ze daarna met keukenpapier droog te deppen.
Dan maak ik in een grote, platte schaal een marinade. Van exacte hoeveelheden ben ik niet: dit gaat volledig op gevoel. Ja, want dat hebben wij mannen tenslotte óók! Voor een halve doos tiger shrimps gebruik ik het volgende:
- Het sap van een hele citroen
- Een flinke scheut olijfolie
- Een hele rode peper, fijngesneden
- Snufje grof zeezout
- Zes tenen fijngesneden knoflook
- Een scheut chilisaus of een flinke schep sambal (manis of badjak)
Roer het zootje goed door elkaar en schep de garnalen erdoorheen. Laat het een paar uur trekken voordat je ze op de grill legt.
Grote garnalen grillen als deze is zo simpel als een stoplicht: leg ze op de grill en keer ze om als de onderkant roze-oranje is. Als de hele garnaal diezelfde mooie kleur heeft, zijn ze klaar. Pel ze op je bord door eerst de kop eraf te trekken en vervolgens – enfin, daar klooi je zelf maar lekker mee aan. Dotje knoflook of chilisaus erbij en eet smakelijk!
Garnalen over?
Eventueel resterende gemarineerde zeebeesten gebruiken we de volgende dag in een epische pasta. Omdat de marinade langer heeft kunnen intrekken, zijn de shrimps een dag later nóg smaakvoller. Let goed op, want dit wordt smullen!
Zet een pan tagliatelle op en kook deze gaar. Snijdt ondertussen een handvol cherrytomaatjes door de helft en bak die in olijfolie met een in reepjes gesneden rode paprika en gesnipperde rode ui. Bak vervolgens de garnalen mee tot ze goed roze zijn.
Blus het geheel af met een vriendelijke scheut cognac of calvados en laat het een paar tellen lekker sissen. Blus het geheel af met een scheut chilisaus en schenk er ook meteen een flesje koksroom bij. Laat het geheel nog een minuutje trekken zodat de smaken goed vriendjes met elkaar kunnen worden. Een beetje stimulerend roeren kan daarbij geen kwaad.
Serveren: schep de afgegoten tagliatelle in diepe borden en leg daar de gamba’s bovenop. Tot slot schenk je de romige saus met de groentes eroverheen. Geloof ons dat je na afloop je bord gaat aflikken!