
Fotobron: Pixabay.com
De meningen zijn vaak verdeeld over de vraag of winterbanden (lekker goedkoop wanneer je ze in de zomer koopt) echt nodig zijn. In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht, dit in tegenstelling tot veel andere landen.
Toch wordt het gebruik van winterbanden sterk aangeraden. Immers, ze zorgen tijdens de wintermaanden voor een verbeterde grip op de besneeuwde weg. Maar… er bestaan ook all season banden. Deze winnen de laatste jaren aan populariteit en bevinden zich qua voor- en nadelen precies tussen zomer- en winterbanden in.
Simpel gesteld: de keuze tussen zomer- en winterbanden hangt af van de temperatuur. Zomerbanden zijn optimaal bij temperaturen boven de 7°C. Winterbanden komen het best tot hun recht bij temperaturen onder de 7 °C.
De voor- en nadelen van zomerbanden
Zomerbanden zijn tijdens de warmere zomermaanden vele malen betrouwbaarder dan winterbanden, aangezien deze zich kunnen aanpassen aan zowel droog als nat wegdek. De profielblokken zorgen voor een beterde wegligging en voorkomen aquaplaning. Tevens bevatten zomerbanden minder natuurrubber en zijn ze voorzien van een hardere compound. Hierdoor worden ze niet zacht bij hoge temperaturen, en is dus ook het brandstofverbruik lager.
Bovendien is het contactoppervlak met het wegdek erg groot bij zomerbanden, waardoor het rijgedrag subliem is en de remweg kort blijft. Tenminste, onder normale omstandigheden.
De voor- en nadelen van winterbanden
Hoewel onder normale omstandigheden zomerbanden dus aan te raden zijn, is het gebruik van winterbanden soms cruciaal.
Ten eerste is er meer natuurrubber in winterbanden verwerkt, waardoor deze soepeler blijven bij lage temperaturen. Zo hechten ze zich als het ware aan het wegdek. Het gevolg: meer grip en dus een kortere remweg.
Ten tweede beschikken winterbanden over zogenaamde lamellen. Kleine groefjes in de profielblokken die water verspreiden en aquaplaning voorkomen. Om die reden geven winterbanden je auto ook bij natte sneeuw een stabiele wegligging.
Tot slot is het profiel van winterbanden dieper, zodat sneeuw zich makkelijk kan verzamelen in de holtes. Sneeuw hecht namelijk het beste aan sneeuw, waardoor je auto tijdens sneeuwrijke winters als het ware vooruit wordt geduwd.
Het gebruik van all season banden
All season banden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden. Zoals eerder vermeld, neemt het gebruik van all season banden de laatste jaren sterk toe. Bekende merken als Michellin en Goodyear leggen hun focus bijvoorbeeld steeds meer op dit type banden.
Ook de originele banden van de BMW 5-serie zijn beschikbaar in de all season variant. Uiteraard is het grote voordeel van deze banden dat het wisselen van zomer- naar winterbanden bij een mild klimaat (zoals het Nederlandse) niet nodig is, wat kosten en moeite bespaart.
Onder milde weersomstandigheden komen de all season banden van de BMW 5-serie dus het beste tot hun recht. In de zomer kunnen ze nagenoeg altijd gebruikt worden, het is dan dus niet nodig om over te schakelen op zomerbanden. Ook tijdens de milde Nederlandse winters zijn all season banden uiterst betrouwbaar. Tot slot is de remweg van all season banden ‘s zomers korter dan bij zomerbanden en ‘s winters korter dan bij winterbanden.
Alleen bij zware sneeuwval en erg lage temperaturen wordt aangeraden om met winterbanden te rijden.
Gesponsorde bijdrage