Een kilo of wat geleden zat ik voor werk in Miami, Florida. Nou ja, werk. Het ging om een professioneel opgezette amateurmodellencontest van een international mannenblad en om verschillende redenen was ik daarbij aanwezig. Het feit dat ik redacteur van de Nederlandse versie was, was er daar een van. Dat de Nederlandse inzending destijds mijn vriendin was zal er ook wel mee te maken hebben gehad.
Met Engelse en Amerikaanse collega’s zaten we aan de befaamde Ocean Drive van Miami Beach. Dat is een strip vol art deco hotels en palmbomen, waar langbenige bikinidames op rolschaatsen voorbij zoeven en sportieve macho’s in te dure cabrio’s laten zien waar ze hun laatste cent aan hadden besteed.
We drinken bier aan een tafel van een tamelijk dure tent. Street side. Voor een goedkoop terras moest je minstens twee blokken van deze boulevard verwijderd zijn, zover was duidelijk. Het was ook duidelijk dat ik deze ronde niet uit eigen zak hoefde te betalen: het was een rondje van de zaak. Een rondje dat naast veel koude pils bestond uit eten, met kiezen wat er op de kaart stond. Na enig aandringen – Go for it, take it! – ging ik voor de ‘Surf & Turf’.
Volgens mij hing er een prijskaartje aan van tegen de 50 dollar maar hee, ik had nog nooit van de combinatie gehoord, laat staan geproefd. Het leek me een prachtig treffen van twee heerlijkheden, zoiets als bij een satékroket maar dan beter. Wie het ooit had verzonnen, geen idee, maar een high five voor degene die vindt dat naast een malse biefstuk prima een halve kreeft past.
Sinds die voortreffelijke maaltijd in Miami kies ik, mocht hij op het menu prijken, vaker voor de surf en turf en nooit heeft deze me teleurgesteld. Natuurlijk hangt er aan een goede, malse biefstuk een prijskaartje en kreeften groeien hier ook niet aan de bomen. Daarom is er een alternatief. Een die smaaktechnisch wellicht niet helemaal in de buurt komt, maar wél de potentie heeft om uit te groeien tot een volkse variant van topformaat: de Wurst & Crust. Met worsten in allerlei soorten en maten aan de ene kant van je bord en crustacea van het meest uiteenlopende kaliber aan de ander.
Wat dacht je van een sappige chipolata met rivierkreeftjes? Of een pittige merguez in combinatie met in knoflookolie gemarineerde reuzengarnalen, of een oerhollandse braadworst die op je bord de polonaise danst met Noordzeegarnalen? De mogelijkheden zijn eindeloos en – bovenal! – binnen ieders bereik.
Laat de zomer van 2019 en alle grillseizoenen die volgen doorspekt zijn met het concept van de pig en shrimp, van de saucijs en garnalenspijs, oftewel: hoera voor Wurst & Crust!