
Fotobron: Pixabay.com
De laatste jaren – en vooral die na de financiële crisis – zijn er een hoop nieuwe functies bijgekomen. Ik vermoed dat dit deels te wijten is aan het feit dat er zoveel bankaccountmanagers op straat kwamen te staan.
Want als je bankaccountmanager bent, of eigenlijk wás, wat kun je dan? Waar moet je dan gaan “bankaccountmanagen” als de banken niets meer te managen hebben. Geld was toch al op.
Een van die prachtfuncties die er bij zijn gekomen, behoort tot mijn favorieten: de Product Owner. Fantastisch.
Geen hond weet wat de functie inhoudt en toch zijn er al duizenden. En evenzovele soorten omschrijvingen van de functie.
Deze week las ik de mooiste in de komkommernieuwsrubriek van mijn digitale krant. Ik had mijn ochtendplas nog niet gedaan en zeek me dan ook gelijk in de broek. De Product Owner: “Ik zorg er simpel gezegd voor dat in een korte periode nieuwe producten worden opgeleverd of problemen worden opgelost”. Op de vraag van de journalist wat zijn droombaan is: “Mijn droombaan is opdrachtgevers helpen. Dat is wat ik nu doe”.
Wij zijn dus allemaal gewoon Product Owners.
Zelfs makelaars zijn het. Die bestaan uiteraard al heel veel langer dan de Product Owners, maar zijn eigenlijk ook al veel langer overbodig dan bankaccountmanagers.
Wel eens afgevraagd wat een makelaar eigenlijk toevoegt, behalve het verzamelen van een hoop papier en het volproppen van Funda met huizen waarvan vierentachtig procent al is verkocht, maar niet als zodanig staat vermeld?
Met groothoekfoto’s waarbij je de indruk krijgt dat de muren op omvallen staan en je nooit hebt geweten dat een toilet zo groot kon zijn. Je komt ineens prullaria in je eigen huis tegen waarvan je niet wist dat je ze had; de onvermijdelijke “styliste” is dan aan het werk geweest. Kosten: 800 euro.
Iedere makelaar heeft ook dezelfde NVM-formuliertjes, dezelfde mails en dezelfde presentatie. En alsof een huis van vier ton verkopen meer moeite kost dan eentje van twee ton; ze blijven nog steeds die courtageprocenten vragen.
Wel eens een rondleiding gehad van zo’n geval? Vaak is het een collega van een collega wiens collega toevallig met vakantie is en staat er zo’n huppelkutje met valse wimpers je op te wachten. Eentje die het verschil niet weet tussen een netwerk- en een antennekabel en de ouderslaapkamer kwalificeert als “nee hoor, deze is net zo nieuw als die andere drie”. Je gaat dan maar verder over het mooie uitzicht.
Als verkoper ben je natuurlijk zelf de beste Product Owner. Je plant gewoon en heel efficiënt acht bezichtigingen op een dag en klaar ben je. Scheelt minstens tien keer opruimen en schoonmaken, op visite gaan bij je schoonmoeder én een heleboel geld.
Koopovereenkomst wordt gewoon gemaild door een notaris die wel is meegegaan met de tijd en de akte kan drie weken later worden opgemaakt.
Ik heb ooit een makelaar gekend die verzuimde een verkoper te berichten dat de overeenkomst verviel vanwege ontbindende voorwaarden. Hij vergat het. Zat namelijk gewoon te zuipen in een dure bar en vervolgens als beëdigd makelaar te liegen voor de rechter.
Overbodige functies. Ze zijn van alle tijden.