Komende zondagochtend moeten we het halfjaarlijks ritueel van de klokken verzetten alwéér volbrengen. Daarvoor móét je middenin de nacht uit je nest komen. En om stipt 3:00u in de ochtend moet je dan door je huis hollen om alle wandklokken, wekkers, horloges, dvd-recorders, computers en telefoontjes een uur terug te zetten. Daarna mag je terug naar bed en mag je je zwaar bevochten extra uurtje uitslapen.
Da’s uiteraard bijzonder stressvol, dus daarom hebben we nu ieder jaar een extra discussie over het afschaffen van wederom een oude traditie. Want traditie-bedreigende discussies veroorzaken zelden stress. Toch? Nee, dergelijk gesoebat zorgt voor nóg meer cohesie in de samenleving. We hadden toch al te weinig om elkaar over in de haren te vliegen.
Maar goed, het is niet bepaald onbegrijpelijk dat de Finnen deze discussie zijn gestart. Want, ja, waarom zou je überhaupt zomer- óf wintertijd hebben, wanneer ‘s winters de zon niet opkomt en ie ‘s zomers weigert onder te gaan. Dan is een uur nachtelijk verzetten van klokken extra onzinnig. Dus sleuren zij ons mee in hun onzinnige winter-hatende discussie. En ik vermoed dat het niet de enige traditie-hatende discussie is die zij hebben geïnitieerd. Per slot van rekening zou het loslaten van het Sinterklaasfeest extra toerisme kunnen betekenen voor het uiterst commerciële dorp van de Kerstman. (tekst loopt door onder filmpje)
Hoe dan ook, het is niet echt frappant dat een stel meteorologen van Weeronline, juist dit moment aangrijpt om een idioot voorstel te doen. Krijg toch allemaal de kolere met je zomer- en wintertijd! Verzet eenmalig de klok een halfuur, zodat we altijd herfst- én/óf lentetijd hebben. Kies maar welke je vrolijker vindt klinken, want dat schijnt ook de motivatie te zijn voor welke kleur tijd we het liefst definitief willen invoeren.
Maar ja, altijd fijn om iemand te vinden die out-of-the-box kan denken. Want een klok een halfuur verzetten is minder erg dan een uur verzetten. Toch? Niet dus! Al mijn klokken verzetten zichzelf vol automagisch een uur in maart en ergens in oktober. Maar al deden ze dat niet, dan moet ik 30 keer op de minuutknop drukken én 23 keer op de uurknop. En dat dan keer alle apparaten die te stom zijn om zichzelf van tijd te doen veranderen.
En daar zit ‘m ook het probleem. Wanneer we beslissen om de klokken niet meer te verzetten, juist dan moet ik opletten. Ik zou er speciaal een analoge klok voor moeten aanschaffen om de eerste paar jaar te controleren of alle digitale apparaten zich niet toch op de automatische piloot een uur hebben verzet. Oftewel, door zomer- of wintertijd af te schaffen, creëren we mogelijk een nieuw soort millenniumbug. Waarbij ik mogelijk op maandagmorgen gezeik met m’n baas riskeer, omdat ik geen updates heb gedraaid. En gezeik van je baas wil je nooit, maar zeker niet op maandag en al helemaal niet ‘s ochtends.
De discussie gaat tot dusver over ‘s winters verstoorde bioritmen en het ‘s zomers missen van een uurtje zuipen op het terras. Oftewel, allemaal kul! Ik heb nog nooit een terras verlaten, omdat de zon onderging. Sterker nog, het verzetten van de klok naar zomertijd is altijd een irritatiepunt, omdat je dan een uur minder kunt stappen terwijl het weer juist meezit. En omdat ik op een blauwe maandag in Helsinki heb gewoond, weet ik dat mijn bioritme vooral wordt verstoord wanneer de zon niet ondergaat. Maar niet alle opties worden belicht.
We zouden bijvoorbeeld ook één universele tijd kunnen introduceren. Dan laat je het ijkpunt van 12:00u ‘s middags de zon op haar hoogste punt helemaal los. En maakt het dus niet uit waar je in ons zonnestelsel bent, want overal is de tijd dan gelijk en gebaseerd op hoe de aarde om de zon draait. Dan hoeven we dus niet om te rekenen dat het in Nederland hoogstwaarschijnlijk 19:30u was toen J.F. Kennedy werd neergeschoten in Dallas. Niet echt belangrijk, behalve wanneer je wilt weten onder wat voor omstandigheden jouw (groot-)ouders dit nieuws ter ore kregen.
En er is nog een optie. Helemaal niets doen! Want wees nou eerlijk, er is toch helemaal niets mis met hoe we het nu doen? Ik slaap namelijk gewoon door en ‘s ochtends zijn al mijn klokken verzet. ‘s Winters is er niets mis met m’n bioritme én ‘s zomers mis ik geen uurtje zuiptijd op het terras. Kortom, men probeert iets te repareren wat niet stuk is!