
Afbeelding van Christine Fabian via Pixabay
Het lijkt zo onschuldig, een bericht dat zogenaamd van uw bank afkomstig is en waarin u gevraagd wordt uw gegevens te bevestigen. Helemaal als erbij vermeld wordt dat het voor uw eigen veiligheid is. Als u goed van vertrouwen bent, toevallig een rekening heeft bij de desbetreffende bank en er geen overduidelijke taalfouten in het bericht staan, is het niet zo vreemd om erop in te gaan. Behalve als u weet dat banken nooit, maar dan ook nooit dergelijke berichten versturen. Niet per e-mail of sms.
Onlangs was er een man in het noorden van ons land die een sms kreeg, hij dacht van zijn bank. Nietsvermoedend vulde de man alle gevraagde gegevens in, omdat zijn bankpas inderdaad aan vervanging toe was. Om de volgende ochtend wakker te worden, een miljoen euro armer. Hij handelde uit vertrouwen, waar wantrouwen meer op zijn plaats was geweest.
Het is een schrale troost, deze man staat niet alleen. Jaarlijks zijn velen het slachtoffer van dergelijke trucjes, al zijn de bedragen die verloren gaan bescheidener van aard. In het bovenstaande voorbeeld werd het geld met behulp van 136 zogenoemde geldezels weggesluisd.
Geldezels zijn mensen die hun rekening ter beschikking stellen voor transacties van derden, in ruil voor een vergoeding. Ik neem aan dat ze geen vragen stellen waar het geld vandaan komt, of waar het heen gaat. Dat het niet om zuivere koffie gaat, je zou verwachten dat ze dat aan hun water kunnen voelen. Voor geld is veel te koop, ook de nodige gewetens.
Het is een strafbaar vergrijp. Politie, justitie en ruim driehonderd banken in 31 landen hebben de handen ineengeslagen om dit fenomeen tegen te gaan, met als leus: ‘Don’t be a mule’, ofwel: wees geen (geld)ezel. Waarom doen mensen dit toch, ook als ze weten dat het fout is? Als je weinig te verliezen hebt, als je hard geld nodig hebt, of als je jong en/of naïef bent, dan doe je zoiets.
Het zal best verleidelijk zijn. Je stelt je bankrekening en pas beschikbaar, geld verschijnt op je rekening en verdwijnt weer, met achterlating van je ‘vindersloon’. Het is makkelijk geld verdienen, maar niet zonder risico. Wat geldezels zich niet realiseren, is dat de pakkans groot is. De bankrekening staat immers op hun naam, dus als er verdachte transacties zijn, heb je wat uit te leggen.
Je bent een ezel als je geldezel wordt. Een echte ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen.