Even over die vegetarische rookworst. En vegetarisch eten over het algemeen. Ik merk om me heen dat er mensen steeds meer en steeds vaker kiezen om vegetarisch te eten. Op mijn werk, op de sportschool, onder mijn vrienden en bovenal thuis. Allemaal om verschillende redenen, die uiteenlopen van ‘zielig voor de dieren’ tot ‘het verkleinen van mijn voetafdruk op planeet aarde’.
Bij mij thuis precies zo. Mijn zoontje van 5 heeft duidelijk een innerlijk conflict sinds we zijn vraag ‘waar komt vlees eigenlijk vandaan’ zo eerlijk mogelijk hebben beantwoord. Het doet echt iets met hem dat hij weet dat een hamburger ‘van diertjes’ is gemaakt. Daarom eten we meestal een vegetarische variant op de door mij zo gekoesterde vleesschijf van bovine oorsprong. Die zijn ook lekker: een of andere jalapenoburger of chilibonenburger, daar hoor je mij niet over klagen.
We proberen het halve schap van vegetarische producten uit en ontdekken een hoop nieuwe smaken. Niet altijd met evenveel succes kan ik je zeggen. Want zo mooi en fraai als die commercial van Unox’ vegetarische rookworst er ook uit mag zien, hoe het apparaat smaakt staat er volledig haaks op. Echt, wat een smaakloos stuk rubber is dat. Ook vegetarisch gehakt kent wisselende successen – afhankelijk van welk merk deze is.
Wat ik raar vind, is dat de vleesloze alternatieven vaak stukken duurder zijn. Wie iets goed wil doen voor dieren of de aarde betaalt daar wel een prijs voor. Zou het niet logischer zijn wanneer het gebruik van vega-spul wordt aangemoedigd met scherpe prijzen? Check bijvoorbeeld de hamburger: bij de Appie vind je in het topsegment een burger van Amerikaans rundvlees, omgerekend voor € 14,36 p/kg. Ga je voor het ultieme vega-alternatief, dan kom je bij de Appie uit bij de befaamde Beyond Burger – omgerekend € 26,39 de kilo. Zelfs het instapmodel van mainstream merk De Vegetarische Slager gaat daar voor niet minder dan € 15,50 (omgerekend per kilo) over de scanner.
Hetzelfde geldt voor gehakt (gemiddeld € 8,50 per kilo half-om-half versus € 12 voor een kilo vegetarisch bij Jumbo) en kip (€ 5,38 per kilo bij Jumbo, tegenover omgerekend € 21 per kilo van ‘Vegetarische kip-Teriyaki’ van De Vegetarische Slager). Ongetwijfeld een betere keus in meerdere opzichten, maar wel met een prijskaartje dat een aanzienlijke verschil toont.
Jammer. We willen wel goed doen, maar worden wel geacht daar extra voor te betalen. En dan hebben we het nog niet eens over de vaak ‘bijzondere’ smaak gehad. Doen we binnenkort!
Ik begrijp niet waarom die vegetarische bagger er überhaupt als vlees uit moet zien. En er naar smaken ook nog. Hypocrisie van de bovenste plank. Iemand zin aan een heerlijke rendang? Bijna klaar…