Tussen kunst en kitsch zit heel veel! Soms is kitsch enorm kunstig. En dan blijkt dat sommige kunst weer kitsch noch kunstzinnig is. Zo plakt een gerenommeerd kunstenaar, Maurizio Cattelan, met ducttape een banaan aan een pleisterwandje. Vervolgens buitelt de wereld der kunstkoperij over elkaar heen om gedurende exclusieve veilingen de prijs op te drijven.
Waar is hier de kunst? De ‘kunstkenners’ denken dat dergelijke conceptuele kunst boven het petje van de gewone man gaat. De gewone man beaamt dit. Maar het grappige is dat het ook boven het petje van de ‘kunstkenner’ gaat.
Het complete postmodernisme, vooral stromingen zoals Dada, zijn niets meer dan een uitgestrekte middelvinger van de kunstenaar naar iedereen die interessant loopt te doen rondom het zoveelste werk van Wim T. Schippers. Je weet wel, de stem van Ernie. Ken je ‘m nog? De man die tijdens het jaarlijkse schoolontbijt een museumvloer met pindakaas besmeerde!
Conceptuele kunst is precies wat ‘de gewone man’ al jaren dacht. De kunstenaar pist in z’n broek van het lachen, wanneer wederom een idioot met teveel geld telefonisch opbiedt bij de grote veilinghuizen. Nota bene voor iets wat de kunstenaar, soms zelfs letterlijk, uitpoept. Ja, het enige echte kunstzinnige is dat de kunstenaar een ton of meer weet los te peuteren bij een naïeveling die graag cultureel verheven wil overkomen.
Dus maak je niet druk wanneer je een museum binnen huppelt en denkt: ‘Nou, hier snap ík geen reet van!’ Dat was precies de bedoeling en de mafketel die het kocht, snapte er óók geen reet van. Maar die vond dat juist de reden om teveel te betalen voor het rare voorwerp. Wat wel voor de kunstkoper pleit, is dat er altijd een andere lijpkikker te vinden is, die er nog meer voor wil betalen. Kortom, ondanks de idioterie is er toch wel een stukje uitgemeten accountancy die hierachter schuilgaat.
Wanneer je in kringen verkeert waar iedere drol van een Bouvier jou een nieuwe Tesla oplevert, dan ben je altijd op zoek naar nieuwe Bouviers. En de Bouviers die je al kent, loop je achterna om de keutels van op te vangen. Desnoods zonder rubberen handschoentjes.
Nee, wat écht kunstzinnig is aan de banaan met ducttape, is alles er omheen. De bewering van Maurizio dat hij er ruim een jaar over heeft gedaan om het kunstwerk te maken. David Datuna die de werken van Cattelan buitengewoon smaakvol vindt ogen en daarnaar handelt. Dat jij en ik, Jan en alleman via betrouwbare mediakanalen op de hoogte worden gebracht van de absurde bedragen die er voor gebakken lucht in de kunstwereld omgaan. De gedachte dat de koper van het kunstwerk over een week een huis vol fruitvliegjes heeft. Of de gedachte dat over 67 jaar een kleinkind van de koper een zwart freubeltje met ducttape meeneemt naar de taxateurs van Tussen Kunst & Kitsch. Én de Nederlandse studente die Cattelan van plagiaat beticht.
Dát allemaal is kunst! Een uitermate omvangrijke vorm van performance art.
Verschil tussen kunstenaar en kunstenmaker