Ik maak mij zorgen. Zorgen over wat er allemaal nog meer uit de kast gaat komen, qua ‘wereldnieuws’. Nu Nikkie de Jager al twee weken het intellectuele deel van de Nederlandse media bezighoudt met het feit dat hij ooit een kut heeft gekregen (en die bij Ellen DeGeneres mag laten shinen), weet ik het zeker; ik ben blij dat ik het grootste deel van mijn wezenlijke bestaan erop heb zitten.
Mocht het niet zo zijn, dan hoop ik dat ik knetter-dement word, zodat ik mij volledig kan afsluiten van het fenomeen ‘nieuws’.
Nieuws. Ooit was dat een bericht dat er toe deed. Het had impact. Tegenwoordig is alles nieuws. Werkelijk álles wordt verheven tot ter zake doende onderwerpen, terwijl je het vaak niet eens wilt weten.
Nieuws wordt in Nederland gemaakt en bepaald door een stel machtswellustige Belgen (DPG Media), John de Mol (Talpa) en een links bolwerk (NPO).
Johnieboy is ook eigenaar van het ANP, waarvan verreweg de meeste Nederlanders nog altijd denken dat dit een onafhankelijke persdienst is. Maar het ANP is net zo onafhankelijk van De Mol als het NOS Journaal van de NPO.
DPG Media bezit, naast bijna alle regionale dagbladen, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, ook uitgeverij Sanoma, dat op haar beurt weer eigenaar is van NU.nl.
Kortom; mocht u denken dat in dit land nog steeds zoiets als persvrijheid bestaat, dan bent u nu uit die droom geholpen. Zelfs Derk Sauer heeft in Rusland meer vrijheid.
Je merkt het ook aan het niveau van ons nieuws. En dan vooral bij NU.nl.
Zelfs de redactie van de schoolkrant uit mijn jeugd had meer respect voor haar lezers dan dat zooitje bij die online nieuwskrant. Ze schreven ook beter, maar dat is geen nieuws.
Schoolkranten schreven in die tijd in ieder geval nog Nederlands zonder vauten. Maar ook het kinderlijk achterlijke niveau waarop zaken en feiten op NU.nl worden weergegeven… Nu heb ik niks tegen Jip & Janneke taal, maar je kunt ook doorslaan. Zuigelingen kunnen immers nog niet lezen.
Er worden op NU.nl ook vaak video’s geplaatst. Zonder gesproken commentaar, maar wel met grote blauwe tekstbalken door het beeld. Die je dan moet lezen, waardoor je vervolgens de video volledig mist. Andersom heeft ook geen zin, omdat je dan niet weet waarover de video eigenlijk gaat.
Maar het kleuterklasniveau komt pas echt tot uiting wanneer zo’n tikgeit zich waagt aan een ‘uitlegprojectje’ in de trant van “waar komt de regen vandaan?” Dat heet dan achtergrondnieuws, volgens de John de Mol-adepten.
Zoals deze week, toen een lichtelijk depressieve redacteur op Blue Monday het volgende plaatste:
“Zeer hoge luchtdruk breekt records en laat water pas bij 101 graden koken.” We lezen: “De luchtdruk in Nederland is maandag zeer hoog. Op meerdere meetstations in het zuiden van het land zijn zelfs luchtdrukrecords gebroken…” En dan: “….Water kookt bij een luchtdruk van 1.048 hPa namelijk pas bij 101 graden Celsius, aldus Weerplaza. Normaal is dit 100 graden.”
U begrijpt ongetwijfeld de noodzaak van deze interessante informatie. Maar ik begrijp dit dus niet.
Of ligt mijn kookpunt misschien te laag?